Alexander the Great Creative Commons License 2003.04.27 0 0 163
Emil Constantinescu exelnök elképesztőnek és lakótelepi szlengben megfogalmazottnak nevezte Adrian Nastase utolsó, Michel Guest amerikai nagykövet korrupcióellenes nyilatkozataira adott válaszát. Constantinescu sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kormányfőnek a korrupció bírálatra vonatkozó állításai minden képzeltet felül múlnak, és ehhez foghatót még nem hallott Európában. Tegnapelőtt a miniszterelnök a Guest által megfogalmazott kritika kapcsán többek között azt a megjegyzést tette, hogy: "Ha van valami probléma, mondjátok meg: srácok, ez a probléma. Pontosan ki a csoda korrupt, akit le kell lőnünk a stadionban?"

Adrian Nastase kormányfőt tegnap újságírók faggatták arról, mint vélekedik Michael Guest amerikai nagykövet megismételt kijelentéséről, miszerint a korrupció Románia létező problémája, amely ellen erőteljes eszközökkel kellene fellépni. Nastase nem sokkal Guesttel való négyszemközti találkozója után nyilatkozott. A miniszterelnök kezdetben látható nyugalommal felelte azt, egyetért Guesttel, és példaként a korrupció-ellenes törvénycsomagot említette. Ezután viszont ingerültebb hangvételben tette hozzá, elege van abból, hogy a kritizálók általában véve beszélnek korrupcióról anélkül, hogy megneveznék a korrupt személyiségeket.

"Nem becsületes úgy általában tele torokból kiátkozni a kormányt és az egész országot, s folyton-folyvást ezzel a mesével játszadozni" – nyilatkozta Nastase, hozzátéve, nincs értelme tovább beszélni erről a jelenségről, mert ennek a vitának a romániai politizálásra jellemző mazochista élvezet az alapja, aminek meg kéne találni az ellenszerét a kormányfő szerint. "Nem megengedhető, hogy ilyen módon folytassuk a vitát. Ha van valami probléma, mondjátok meg: srácok, ez a probléma. Pontosan ki a csoda korrupt, akit le kell lőnünk a stadionban? De így, teli torokból a korrupcióról... Egyéb dolgunk is van. Utakat kell megjavítanunk és gyárakat átszerveznünk" – így zárta korrupciós nyilatkozatát a kormányfő. (adevarul)