Egységsugár Creative Commons License 2003.04.26 0 0 293
.
Hitelpiac:

A következő információkat innen-onnan gyűjtögettem, mivel nekem is aktuális a téma. A legjobb tudomásom szerint írom őket, de senki ne vegyen mérget az értesüléseim helyességére.

Szóval pillanatnyilag a lakáshitelek piaca úgy néz ki, hogy van a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB), és az OTP Jelzálogbank Rt., amik a hitelügyletek jelzálogos részét intézik. A kereskedelmi bankok közül az OTP természetesen a saját jelzálogbankjával működik együtt, mindenki más az FHB termékeit "árulja".

A kereskedelmi bankok a kondíciókat csak kevéssé tudják változtatni, inkább az elbírálás szempontjai, az ügyfélkezelés módja és egyéb marketingszempontok mutatnak különbségeket. Tudtommal az átfutási idő is inkább az ügy bonyolultságától, az ügyintézőtől, a területtől, az évszaktól és egyéb dolgoktól függ, semmint a bank nevétől.

A bankok ajánlatát nagyon alaposan át kell nézni, ha túl kedvezőnek tűnik. Tegnap egy cimborámtól hallottam, hogy például a Budapest Bank a kezelési költséget a teljes futamidőn keresztül a teljes hitelösszegre számolja, így náluk a kezelési költség (százalékban) jóval alacsonyabbnak tűnik, ha csak a százalékot nézi az ember, de ténylegesen nem az.

Tudtommal a lakáshitelezés piacán jelenleg az OTP a vezető. Minden bizonnyal azért, mert nagyon ismertek, kedvező díjaik vannak (valószínűleg a saját jelzálogbank miatt). Emiatt talán náluk a legkevésbé fontos az ügyfél, ők tehetik meg leginkább, hogy nem figyelnek annyira oda a hitelkérelmező bajaira.

A hitel beindításának vannak konstans költségei. Ezek eltérőek bankonként, de nagyságrendi különbség nincs. A legváltozatosabb címeken szednek díjat: hitelbírálati díj, folyósítási jutalék, stb.
A hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, a fedezetül ajánlott ingatlan(oka)t föl kell becsültetni, ezek fix költségek (pontosabban a közjegyző függ az ingatlan értékétől). Emellett a bank is nyúl valamit, rögtön az elején.

Tudomásom szerint a hitellel kapcsolatos cirkuszt kb. a hitel összegének 2-3%-ából lehet megúszni. Ezen túl van az adásvételi szerződés ügyvédi költsége (1% szokott lenni) és az átírási illeték, bár utóbbi csak hónapokkal később válik aktuálissá.

.