BaSa Creative Commons License 2003.04.25 0 0 topiknyitó
A http://www.freekick.org címen nemrég indult egy új online focimenedzser játék. Egyelőre a tesztelés fázisában van, de gondoltam, ha már most regisztrálok, akkor az elejétől fogva tudom követni a változásokat.

Némi infó a játékról: (Bár van hozzá angol nyelven FAQ.)

Egyelőre a játék legfontosabb része az edzés. Van 1 főedző (Head Coach), aki az egész csapatot edzi egy tulajdonságban, van 5 segédedző (Assistant Coach), akik egyszerre max. 6 játékost tudnak edzeni valamilyen téren, és van 6 egyéni edző (Individual Coaches), akik külön-külön foglalkoznak 1 játékossal, ha jól értettem, ezek növelik leghatékonyabban a játékos edzett tulajdonságát.

A másik fontos rész a csapat összeállítása a meccsre. (Elvileg vannak barátságos meccsek, és bajnokság, sőt van meccs az ificsapatnak és a nagyoknak is, de sajnos még nem sikerült rájönnöm, hogy ez hogyan megy.)

Az összeállításnál meg kell adni 11 játékost, aki játsszon a meccsen. Kapusból természetesen csak egyféle van, védőnél, középpályásnál, és csatárnál viszont választani lehet, hogy milyen poszton játsszon a kiválasztott játékos.

Pl. védőnél van "sima" szélső, illetve középső védő, de lehet váléasztani, hogy a szélsők wingbackek legyenek, ha jól sejtem, akkor támadóbb felfogásban játszanak, a középső védőnél pedig lehet söprögetőt alkalmazni.

Középpályásnál van "sima" szélső, illetve középső középpályás, de lehet választani wingert, és offenzív vagy defenzív középpályást is.

Csatárnál van a "sima" csatár (forward), és van a striker, aki nem sok mindent csinál, csak várja hogy valaki hozzá passzolja a labdát, de akkor rögtön kapura rúgja.

A játékosoknak be lehet állítani 4-féle játékstílust. Scoring esetén a játékos mindenáron gólt akar lőni, passing beállításnál passzol a jobb helyzetben lévő játékosnak, dribble esetén a labdával együtt próbál helyezkedni, a one-touch-pass esetén pedig leadja valakinek a labdát, aztán támadó pozícióba fut, és visszakéri a labdát. (Ha jól értem, ez az úgynevezett "kényszerítőzés".)

A játékosoknak meg vannak adva különböző tulajdonságai, mint hasonló focimenedzseres játékoknál, és az is, hogy a 9 fokozatú skálán éppen milyen szinten állnak az adott tulajdonságból.
Van továbbá személyiségük, és lehetnek speciális képességeik, amelyek szintén befolyásolják a teljesítményüket.

A játékban elvileg lesz egy közgazdasági rész, ahol a csapat pénzügyeivel, a szurkolókkal, és egyéb dologkkal kapcsolatos szakembereket lehet alkalmazni, de ez még nem működik. (Legalábbis én nem találtam.)

Hát "röviden" ennyit a játékról. Lehet hogy elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de aki játszott már hasonló online focimenedzser játékkal (pl. Hattrick, esetleg Managerzone), annak szerintem viszonylag könnyen felfoghatók a szabályok.