Jaj, de nagyon szeretném, ha erre a kérdésre válszt kapnék... vagy legalább beszélnének róla a T. szakértők.
Elmondom, hol van az alapvető különbség a rendőrség álláspontja és a T. átlagfelhasználó igazságérzete között (jogászok ne figyeljenek ide, nekik az igazságérzet szó vszínű komoly fejtörést okozna).
A szoftvermásolást megjelenésekor természetesen be kellett húzni egy már meglévő skatulyába. A BSA lelkes asszisztálása mellett úgy tűnik, nálunk a "lopás" merült fel analógiaként.
Csakhogy. Van ezzel egy komoly probléma.
Ha egy boltban ellopok egy doboz tejet, a boltosnak egy dobozzal kevesebb lesz, nekem meg több. Itt nincs vita arról, hogy a boltost mennyivel károsítottam meg - nyilvánvalóan a doboz tej árával. Ez azért is igaz, mert ha megvettem volna a tejet, most neki annyival több pénze lenne. Elnézést a szájbarágós példáért, de tényleg szeretném tudni, hol lehet belekötni a gondolatmenetembe.
Azt állítani azonban, hogy a 30.000 Ft-ot kereső családapa többmillióval megkárosította a szoftveróriásokat, csak mert hazavitt 4 cd-t teli másolt játékokkal, egyszerűen elképesztő. A rendőrökön kívül mindenki tudja, hogy nyilván nem venné meg mindet egyenként sokezer Forintért, tehát nincs VALÓDI károkozás. A cégeknek egy fillérrel sem csökken a bevétele. Ha az ArchiCAD-et háromszor betöltöm, játszom vele összesen fél órát, majd elfelejtem az egészet, NEM okozok kárt a program készítőjének. (Más kérdés, ha pénzt keresek másolt szoftverrel - ezt tessék nyugodtan büntetni.) Ugyanezt a logikát követve a 16 éves diák sem tud 100 CD-s gyűjteményével többmilliós kárt okozni, hiszen ő a "nem játszom" - "másolom és játszom" alternatívák között választott. Itt sem történt tehát AKKORA bevételcsökkenés, mint amit a szakértők megállapítanak.
Más területeken ez nem így működik: ha például kikölcsönzöm a betment a tékából, és fütyülve a jogszabályokra a szomszédokkal együtt nézzük meg, az okozott kár nem szomszéd*10.000 Ft lesz (mert ennyiért kapja a tékás a kazettát), hanem mondjuk szomszéd*egyszeri kölcsönzési díj, vagy esetleg szomszéd*mozijegy ár.
Javaslatom, hogy a károkozás mértékének megállapításánál a "szakértők" ne a szoftverek új (!), kisker (!!) áfás (!!!) dobozos (!!!!) supportos (!!!!!) árából induljanak ki, hanem válasszanak egy sokkal reálisabb összeget (esetleg szorzószámot). Ez esetben a TurboPascal házi feladatot otthon megíró diákot még Zsuzsanna százados sem fogja a kábítószer dealerekkel egy kategóriába sorolni.
Ha nem a szoftverek maximális árát adnák össze, persze nem lenne akkora szenzáció (kiváncsi vagyok, hány évet kap az ózdi mozgássérült a C=64-es játékokért, amik anno tényleg egyenkét 4-5.000 Ft-ba is kerülhettek), amit az újságok szétkürtölhetnének.
Még egy fontos tényező: tényleg előbbrevaló Bill Gates zsebét tovább tömni itthoni csicskásai segítségével, mint az ország számítástechnikai kultúráját fejleszteni? Ha megvalósulna az a rémálom, amit a BSA és a rendőrség fennhangon hirdet (tehát mindenkit börtönbe, aki nem origi szoftvert használ), akkor ki fog számítógépet venni? A sajnos kvázi-szabvánnyá vált csomagok (windows, office) megduplázzák a gépek árát. Maradjunk le véglegesen, csak nehogy megharagudjon ránk a BSA?
Fenti mondatom nem volt elfogultságtól mentes (büszkén mondhatom, hogy sem az internethez, sem más számítógépes munkám során nem használok m$ programot...), de ha már így a m$ hurkába dugtuk a fejünket (iskolában kötelező, állami munkahelyen kizárólagos szabvány), legalább egy kicsit lassabb tempóban omolnánk a keblükre...
Hmmmm kicsit összeszedetlenre sikerült, de remélem, a lényegen ez nem változtat...