Paracelsus Creative Commons License 2003.04.18 0 0 9
Egyszerűsített határellenőrzés
Nem regisztrálják az uniós államok és a tagjelöltek polgárait
NSZ • 2003. április 16. • Szerző: L. K.

A szlovák, az osztrák és a szlovén határszakaszon az uniós tagországok és a tagjelöltek állampolgárainak útlevelébe nem pecsételnek, őket nyilvántartásba sem veszik. A határőrség illetékese szerint az intézkedés minimális biztonsági kockázatot jelent, miközben a törvénytisztelő többség az eddiginél gyorsabban lépheti át a határt.

Csütörtöktől egyszerűsített ellenőrzési rend lép életbe a magyar–szlovák, a magyar–osztrák és a magyar–szlovén határszakaszon – mondta kérdésünkre Tímár Zoltán, a határőrség tájékoztatási főosztályának vezetője. Az úgynevezett schengeni minimum-ellenőrzés az Európai Unió tagországai és a tagjelöltek állampolgáraira terjed ki, s csak az utazók azonosítását, illetve az úti okmányok vizsgálatát tartalmazza. Mindez nem vonatkozik viszont az ukrán, a román, a szerb és horvát állampolgárokra. Amint azt a kormányszóvivő már korábban bejelentette, a határőrök ebben a körben nem pecsételnek, és megszűnik a határregisztráció is, vagyis az útleveleket nem kell egyenként behelyezni az okmányolvasó berendezésbe. Tímár hangsúlyozta: ez nem jelent biztonsági kockázatot, mert a kedvezményezett országok polgárai igen kevés jogsértést követnek el Magyarországon. Így a törvénytisztelő többség érdekében mindenképpen indokolt a csupán kis veszéllyel járó könnyítések bevezetése.

Ezek révén legalább negyven százalékkal csökken a határátlépés ideje, vagyis az extrém helyzetektől eltekintve – ilyen az ünnepek idején növekvő forgalom – jelentősen rövidül vagy teljesen megszűnik a várakozási idő. A gyorsabb átléptetés érdekében felvették a kapcsolatot a három ország határőrizeti szerveivel is, és a magyar kezdeményezést mindhárom állam hatóságai kedvezően fogadták. Arra azonban egyelőre nincs mód, hogy az érintett országok polgárainak külön sávot biztosítsanak, de Tímár szerint a más államokból érkezők száma a legtöbb átkelőn igen alacsony. Ezért a főosztályvezető úgy véli, nem okoz fennakadást, hogy őket változatlanul alapos ellenőrzésnek kell alávetni.

Tímár hangsúlyozta: 2007-től, vagyis attól az időponttól, amikor Magyarország várhatóan csatlakozik a schengeni egyezményhez, az unió belső határain megszűnik az ellenőrzés, így a mostani intézkedés az ehhez vezető út első lépcsőjeként értékelhető. Közölte, hogy addig további könnyítésekre is lehet számítani, de a részletekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Annyit azonban elmondott, hogy további változások valószínűleg csak Magyarország 2004. májusi EU-csatlakozása után lesznek időszerűek, de ezekről a döntést az Európai Uniónak kell meghoznia. Úgy tudjuk, az EU előírásai között szerepel, hogy a közös határokon az utazókat egyszeri megállítással kell ellenőrizni, vagyis a szlovák, az osztrák és a szlovén határon valószínűleg közös határellenőrzési rendszert alakítanak ki. Kérdéses, hogy az unió a schengeni egyezményhez történő csatlakozásunk előtt elfogadja-e útlevél helyett az új típusú magyar személyi igazolványt. Ha igen, a közösségi határokat már 2007 előtt átléphetjük személyivel is.