Érdekes viszont, hogy a Habsburg-ház első trónfosztásakor (1849) szóba se jött ez az eszme, az államot azonnal köztársasági alapra helyezték, a második trónfosztáskor (1920) viszont szó se volt republikánus eszmékről, inkább visszatértek a koronatanhoz - ebben is érződik némi különbség...
Ez valódi probléma, és úgy tűnik itt a SZKT ellenesek oldalára billen a mérleg nyelve. Azt viszont nem árt tudni, hogy a kiegyezés már a SZKT szellemiségében zajlott. Egyébként én itt szoktam is hangsúlyozni, hogy a jogi rész, a Szent Koronának csak a legkülső profán rétege. Ennélfogva nem is lehet tökéletes, hiszen emberi konstrukció, habár az én véleményem az, hogy az alapja valamiféle szakralitás, ami Szent Istvánról és a Turul nemzettségről háramlott át a Koronára.
Amit látni kellene, hogy van egy konstrukció, ami sokkal jobb mint a jelenlegi kaotikus, törvénytelen állapot. Ez az amihez semmiféle istenhit, meg fetisizmus nem kell, csak logika, és történelmi ismeretek.
Mindenesetre ha valamilyen fura ötlettől vezérelve visszatérnénk a Szent Korona-tanhoz és innen vezetnénk le a hatalmon lévők legitimációját, föl kellene rúgni a demokratikus vívmányokat és létrehozni egy földbirtokon alapuló társadalmat nemességgel és kiszolgálóival.
Nem kellene. Épp ezt mondom, már mióta. A Szent Korona Tanába belefér a demokrácia majdnem minden vivmánya.