Zézé Creative Commons License 2003.04.09 0 0 2
Nem, ez most mas volt ...

A kolozsvari Szabadsag hetfoi szamabol:
"A Székelyföld-konferencia visszhangja

Az RMDSZ Sepsiszentgyörgyön pénteken lezajlott Székelyföld-konferenciájáról szóló román sajtóbeszámolók és a lapok által megszólaltatott román politikusok az egykori Magyar Autonóm Tartomány "rémét" vetítették olvasóik elé, és "szélsôséges nacionalizmussal", "beteges sovinizmussal" vádolták meg a tanácskozást megszervezô RMDSZ-t és annak képviselôit.

A tanácskozáson Maros, Hargita és Kovászna megye magyar önkormányzati vezetôi és az RMDSZ parlamenti képviselôi az ország gazdaságfejlesztési régióiról, a három székelyföldi megyét felölelô fejlesztési régió létrehozásáról, az adott megyék közötti szorosabb együttműködés lehetôségeirôl fejtették ki véleményüket és elképzeléseiket, a román kormány képviselôinek jelenlétében.

Az Adevărul című napilap szerint a zárónyilatkozatot a rendezvényt vendégül látó házigazdák és más résztvevôk módosító javaslatai alapján "követelôzô" hangvételűre módosították, a jelen lévô kormányképviselôk pedig "programszerűen" megkerülték a tanácskozás tulajdonképpeni tárgyát. A közigazgatási tárca államtitkára is csupán addig ment el, hogy kilátásba helyezte "a regionális fejlesztési politikával" foglalkozó bizottság majdani létrehozását.

A lap egyúttal azonban ismertette a Szociáldemokrata Párt (SZDP) Kovászna megyei szervezete elnökének nyilatkozatát is, amely szerint a rendezvény "újabb ultranacionalista lépés volt, és a beteges sovinizmus körébe tartozik". Adrian Căsuneanu SZDP-képviselô szerint "az etnikai ismérvek szerinti fejlesztési régió létrehozásának semmilyen esélye sincs, a kormány semmi esetre sem fogja jóváhagyni".

A Ziua című napilap "etnikai eurórégióként" mutatta be a Sepsiszentgyörgyön megfogalmazott elképzeléseket, és ismertette az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (NLP) egyik vezetô politikusának véleményét, amely a tanácskozás kapcsán politikai "éretlenséggel" és "etnikai elfogultsággal" vádolta meg az RMDSZ-t.

A Cotidianul ismertette ugyan Markó Béla RMDSZ-elnök nyilatkozatát, miszerint "szó sincs a Magyar Autonóm Tartomány visszaállításáról", de azt emelte ki, hogy "a Kovászna megyei román civil társadalom tiltakozással fogadta" a székelyföldi fejlesztési régió gondolatát.

A Curentul "a lehetô legdiplomatikusabbnak" tartotta a tanácskozás zárónyilatkozatát, s úgy látta, hogy "az RMDSZ-vezetôk, miután meggyôzôdtek róla: a román kormány ellenszenvvel viseltetik a Hargita–Kovászna–Maros régió létrehozásával szemben, pillanatnyilag feladták a székelyföldi fejlesztési ügynökség létrehozásával kapcsolatos terveiket". "Egy ilyen ügynökség létrehozása ugyanis elsôsorban a szükséges pénzalapokon múlik" — idézte Markó Bélát a román napilap.
"

Előzmény: Alexander the Great (1)