czegei Creative Commons License 2003.04.08 0 0 282
Aki ismeri írásait, tudja, hogy milyen szellemiségü ember volt Wass Albert.
Amikor 96-ban kérelmezte a magyar állampolgárságot, a Kuncze vezette BM jóváhagyta azt, s hogy miért nem kapta meg mégsem? Nos erre a választ Göncz Árpád tudná elmondani, aki köztársasági elnöki jogkörével élve megvétózta azt. Az író ezt kapta utoljára hazájától. Rövidesen ezután hunyt el.

Méltatlannak tartom azt, hogy épp ebben az országban és épp magyarul próbálják egyesek, megmagyarázhatatlan indittatásból ennek az embernek az emlékét bemocskolni. A halott embernek is van joga a becsületéhez. Tessék tiszteletben tartani.

Azt nem tudom megmondani, hogy érezte magát a Magyar Köztársaság képviseletében a délszláv konfliktus idején Taszárra érkező küldöttség, akik a hazánkba látogató amerikai katonai küldöttség fogadására érkeztek oda. Göncz Árpád is ott volt, nyilván gondolva arra, hogy angol nyelvtudása rokonszenves lesz a küldöttség számára.
Az amerikai küldöttség vezetője a magyar küldöttség üdvözlő szavait ékes magyarsággal köszönte meg, s bemutatkozott Huba Wass of Czege vagyok az amerikai légierő négycsillagos tábornoka.

Ezek után ki - ki maga eldöntheti, hogy mennyire igazak azok a rágalmak amelyek czegei Wass Albert háborus bűnös hungarista multjáról szólnak.
Köszönöm!