Güsziológus Creative Commons License 2003.04.04 0 0 2992
AK – Csongrád megye

Bevezetésként úgy gondolom, hogy köszönetet kell mondanom Felazso-nak és Kvte-nek. Az általuk elektronizált információk nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy sikerült teljesíteni a 136 kilométeres túrát.
Remélem, hogy írásaimmal egy kicsit én is hozzájárultam ahhoz, hogy másoknak könnyebb legyen, másoknak is megjöjjön a kedve.

Az útvonal tehát 136 kilométer hosszú, Öttömöstől Gádorosig, egészen pontosan Gádoros határáig. Öttömöshöz tartozik az a tanyaközpont, mely a menetrendben Dobó tanya, a leírásokban pedig Petróczi iskola. Lehet, hogy Petróczy. A tanyasi iskola helyén ma üzlet és kocsma van.

Az érintett települések, zárójelben azok, melyek „szomszédosak”.
(Öttömös)
(Ásotthalom)
Ruzsa
Zákányszék
Bordány
Zsombó
Szatymaz
Sándorfalva
(Ópusztaszer)
Mindszent
Tompahát
Nagymágocs
Árpádhalom
(Gádoros)

Mindszenten kétszer kell bélyegezni, a kompon és a vasútállomáson.

Mindszent és Tompahát között, Mindszenttől 10 kilométerre van a Ludas-halom. Itt vendéglátó-ipari egység működik. Vannak tanyák útközben, de biztosan csak a településeken számíthatunk ivóvízre. A leghosszabb távolság 21 km (Öttömös – Ruzsa), de szükség esetén Ásotthalomra be lehet menni.

Az útvonal egészére jellemző, hogy a jelzések jók, helyenként kiválóak. Kicsit gyengébb Bordány és Zsombó között, Nagymágocs és Árpádhalom között. Az igazoló füzet térképein jelzett úttól csak Mindszent és Tompahát között van eltérés. A részleteket most nem ismételném.

Az útvonal megtörik a Tiszánál, komppal lehet átkelni. Napkeltétől napnyugtáig üzemel, az átkelés ingyenes.

Viszonylag sok az aszfaltos szakasz, a Tiszáig homok, onnan kötöttebb talaj. Az út mentén vannak erdők, kimondottan erdei szakasznak csak az első 12 kilométert nevezném. Részben erdőben halad az út Sándorfalva és Ópusztaszer között. A síkvidéki jelleg miatt a templomok tornyai és a víztornyok segítenek a tájékozódásban. Mivel mezőgazdasági területek mellett haladunk, a nehéz munkagépek kiadósabb eső után szétverhetik a talajt, megnehezítve a gyaloglást és a kerékpározást. A száraz homokra érdemes felkészülni, igénybe veszi a futóművet. Árnyékra ne számítson senki, bár vannak szegélyező fasorok. A Kéktói erdő hangulatos tisztásain meg lehet pihenni. Sok a kutya.

Aki nekiindulna, annak azt javaslom, hogy szerezze be a megyei füzetet (500 pénz) és hasznos, ha beszerzi a tájékoztató füzetet is (200 pénz). Én banki átutalással fizettem, küldték postán a két füzetet.

Azt nem tudom, hogy az AK teljesítése egyúttal feljogosít-e a megyei szakasz jelvényére. Én nem bélyegeztem a megyei füzetbe.

Fontos lehet a szállás, én a következő helyeket fedeztem fel:
Ruzsa
Szatymaz (kemping)
Ópusztaszer (kemping)
Mindszent
Nagymágocs

Elérhetőségek részben vannak, akit érdekel, megküldöm mail-ben (nem publikus mobil számok). A kempingek csak szezonban üzemelnek. Mindszent városának van honlapja is.

Néhány szó a közlekedésről.
Vasút Szatymaznál, jó buszcsatlakozással Ópusztaszernél, Mindszentnél és Gádorosnál. Végső soron a kiinduló pont is elérhető vasúttal, Kelebia és Öttömös között van viszonylag tűrhető csatlakozással busz. Kisszállás sincs messze Öttömöstől, a vonat ott is megáll, de kicsit sokat kell gyalogolni a buszmegállóig.
Buszok Szegedről a településekig (Öttömöstöl Ópusztaszerig) viszonylag sűrűn járnak, Szentes és Nagymágocs között is jó az összeköttetés. Nagymágocs megközelíthető Orosházáról is. Tompahát és Árpádhalom zsákfalu, van busz, de nem sűrűn.

Fontosabb országutak:
55-ös
Kiskunhalas (Üllés) – Szeged közötti forgalmas országút
5-ös (Szatymaz és Sándorfalva között keresztezzük)
Csongrád – Szeged közötti forgalmas országút
45-ös (Szentes – Hódmezővásárhely közötti szakasz)
Szentes – Orosháza közötti országút

Fontosabb vasút vonalak:

Budapest – Kelebia
Budapest (Kiskunfélegyháza) – Szeged
Kiskunfélegyháza – Szentes
Szentes – Orosháza
Szentes – Hódmezővásárhely
Szeged – Békéscsaba

Van közvetlen vasúti összeköttetés Budapest és Mindszent között.

Végül egy ajánlott túraterv:
Öttömös – Ruzsa (szállás helyben)
Ruzsa – Szatymaz (szállás kempingben, útba esik)
Szatymaz – Ópusztaszer (szállás kempingben, útba esik)
Emlékpark látogatása + Ópusztaszer – Mindszent (szállás helyben)
Mindszent – Nagymágocs (szállás a kastélyban)
Nagymágocs – Gádoros

A látnivalók benne vannak a tájékoztató füzetben, de figyelemfelhívó van az igazoló füzetben is.

Ha elkészül, közzéteszem a hozzászólások azonosító számát. Az utolsó a 2985-ös.
Én öt szakaszban jártam végig:
Gádoros – Nagymágocs
Nagymágocs – Mindszent
Mindszent – Ópusztaszer
Ópusztaszer – Bordány
Bordány – Öttömös

Az íróasztalommal szemben van egy Magyarország térkép. Nem sok ez a 136 kilométer, ha a KÖR-höz viszonyítom. De megtervezni és végigjárni nem volt könnyű.

Köszönet a Csongrád megyei természetbarátoknak, hogy gondozzák a túrát, festik a jeleket. Kívánom, hogy sokan járják ezt a szakaszt!