Salétrom Creative Commons License 2003.04.03 0 0 88
A csehek vajon mit ajánlottak fel a NATO-nak?

"A Kuvaitban állomásozó 400 tagú cseh vegyvédelmi egység ellenszavazat és tartózkodás nélkül teljes bizalmat szavazott annak a négy tagjának, aki az 1989-es rendszerváltás előtt együttműködött az akkori kommunista katonai kémelhárítással.

A Kuvaitban állomásozó 400 tagú cseh vegyvédelmi egység négy tagja az 1989-es rendszerváltás előtt együttműködött az akkori kommunista katonai kémelhárítással – jelentette be csütörtökön Prágában a cseh védelmi miniszter. Jaroslav Tvrdík azt is közölte, hogy a négy között van az egység pszichológusa és szóvivője is. „A dolognak természetesen nem örülök” – jegyezte meg Tvrdík, hozzátéve, hogy jogi szempontból a négy érintettel nincs probléma, mert jelenlegi tisztségük nem tartozik az átvilágítási törvény hatálya alá, ezért tagjai lehetnek az egységnek.

A vegyvédelmi egység tagjai a csütörtök esti gyűlésükön teljes bizalmat szavaztak a négy személynek. Ezt az egység parancsnoka, Dusan Lupuljev közölte a CTK cseh hírügynökséggel. A parancsnok szerint a szóban forgó katonák megmaradnak beosztásukban is – adta hírül az MTI."

/Népszabadság on line/