ttime Creative Commons License 2003.04.03 0 0 30
Ingázom, miután itt nem tudtam olyan lakást venni, ami megfelelt

Hidd el én is körülnéztem Budapesten, mielőtt építkezni kezdtem volna. Ami pénzem volt, az kb. 55-60 nm-es lakásra lett volna elég a IX. kerületben. Ebből a pénzből belefogtam a házépítésbe. Egy olyan házéba, aminek a tetőterét - ha szükség lesz rá - a gyerekeim beépíthetik. egy budapesti 60nm-es lakásban hogy biztosíthatod a gyerekeid életkezdését? Nekem erre is kell gondolnom.
Az alapvető kérdés, amit feszegetünk, hogy ki milyen életminőséget tart elfogadhatónak az egyén számára - a társadalom "rovására". Illetve, ki milyen lakókörnyezetet tart emberi léptékűnek? Valószínűleg ebben van köztünk a nézeteltérés. Én úgy gondolom, hogy a 10 emeletes 100 lakásos társasházak kevésbé alkalmasak az életre, mint a családi házak.

Jó környezet alatt értek: nagyvonalú közterületeket, ápolt közterületeket, egységes, karakteres településképet, közeli, magasszínvonalú szolgáltatásokat, kulturális intézményekkel való ellátottságot, erős közösségi magatartást, közösségformáló szomszédsági viszonyokat, stb. Ezt tudja kb. a város.

Ha a fentieket komolyan gondolod, akkor azt kell mondjam, súlyos tévedésben vagy, vagy eddig speciális környezetben nőttél fel. Nehogy azt mond, hogy a családi házas környezetben kevésbé alakulnak ki jószomszédi viszonyok, közösségek, mint egy többszáz lakásos bérházban. Ez utóbbira nekem - bár csak külső szemlélőnek - elég elrettentő példa ami a Teve utca környékén történik.

Minden mucsai parasztember tudja, hogy legfőbb érték a föld. Mindent el lehet adni, de ezt nem. Így hát azok a nagytudású urak, akik az agglomerációs településeket irányítják, jelenleg butábbak bármely parasztembernél

Azért az ilyen summás kijelentéssel óvatosabb lennék. Nem biztos, hogy a "mucsai parasztember" jól tudja.

A zöldterületeket pedig ne egyes emberek komfortérzetének emelésére pazaroljuk el, hanem legyenek háboríthatatlan közkinccsé

Nem hiszem, hogy az lenne a kívánatos jövő, hogy betelepítjük az embereket a nagyvárosi házakba, zöldet pedig hétvégén láthassanak, amikor kimennek a "rezervátumba". Ez maximum a "szép új világ" lenne.
Ezzel kapcsolatban érdemes lenne az érintett polgármestereket meghalgatni, azt hiszem a budakalászi vezető nyilatkozott erről 1-2 éve, hogy únja már, hogy a városi emberek hétvégén megszállják a környéket - miután a várost már teljesen beépítették -, és közben panaszkodnak hogy fogy a zöldterület.

Ttime

Előzmény: felucca (24)