cillike Creative Commons License 2003.03.30 0 0 110
"Ahogy korábban írtam a kételkedő srácnak, abban a pillanatban hogy elfogadod Isten létezését, mint teremtőét, el kell fogadnod hogy létezik magasabb intelligencia annak terve, célja sőt különálló élete van. Feltételezned kell, hogy az emberrel is van valamiféle célja.
Minden további, a vallások a hitek ennek következménye."

Na erről beszéltem. Egy feltételezhetően igaz állitásból nem következik 28 másik, aminek köze nincs az elsőhöz.
Ez olyan mintha azt mondanám, hogy lehetséges, hogy holnap esik az eső, mire te azt mondanád: No ha esik, akkor biztosan árviz lesz, ha árviz lesz, akkor elmossa a pistabácsi házát, ha elmossa, akkor megdöglik a malaca, ha megdöglik a malaca, akkor pistabácsi éhenhal. Szvsz az kellene megérteni, hogy attól, hogy holnap esik az eső, nem feltétlen hal éhen pistabácsi. A levezetés teli van logikai hibával.

Ha istennek hivom a rendezőelvet, s ezáltal - egye fenyő - teremtőnek hivom, még mindig nem bizonyitott, hogy egy "magasabb intelligancia" lenne. Egyáltalán mi az hogy intelligencia? Intelligens az alma, mert lefele esik? Vagy a gravitáció intelligens, mert meghatározza az alma esésének az irányát? Ha intelligens a rendezőelv, azzal még mindig nem bizonyitott, hogy terve is van. Pláne célja, vagy különálló emberszabású élete. Arról már nem is beszélve, hogy mindezeknek mi köze ahhoz az univerzumhoz képest még csak észlelhetőnek is alig mondható lényhez amit embernek nevezünk.
Szóval, hátrább az agarakkal :))

Előzmény: oncogito (109)