ALBI Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2



Tovább vadászhatunk az mp3-akra
2003. január 29. szerda

Rövidesen egységes megítélés alá eső bűncselekménynek számít a szoftverkalózkodás, illetve a hamisított árucikkek forgalmazása az EU teljes területén, amennyiben elfogadják az Európai Bizottság előtt fekvő tervezetet.
A húsz EU-biztos várhatóan támogatni fogja a szoftverkalózkodás, a szerzői jogbitorlás és a hamisított árucikkek forgalmazásának visszaszorítását célzó, az említett bűncselekményeket egységesen büntető javaslatot. Az EU tagországaiban jelenleg különféleképpen járnak el a szoftverkalózkodást illetően, s éppen a törvények jelentős eltérése kínál lehetőséget a zavarosban halászóknak. Az új jogszabály hatályba lépéstől kezdve a hamisított temékek készítői és forgalmazói börtönbüntetést és magas pénzbírságot kockáztatnak, bárhol is kövessék el a bűncselekményt az EU területén.

A magáncélú szoftverkalózkodással az új rendelkezés nem foglalkozik - ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra sem minősül majd bűncselekménynek például a különféle zeneszámok letöltése az internetről. A lemeztársaságok természetesen nem örülnek ennek, hiszen a zeneipar kemény eurómilliárdokat veszít az internetes file-csereberéken. Frances Moore, a zeneipar nemzetközi szövetségének európai igazgatója úgy véli, nem indokolt a házikalózkodás kihagyása a tervezetből. Szerinte az Európai Bizottságnak határozott politikai üzenetben kellene megfogalmaznia, hogy a kalózkodás minden formája elfogadhatatlan.

forrás: Korridor

Csak a magam és a többi mp3 fájlvadász megnyugtatására.