Herr X Creative Commons License 2003.03.25 0 0 985
Fél OFF:

A napkollektorral és társaival kapcsolatban vannak averzióim:

- szerintem a környezetvédelem címszóval szinte mindent meg lehet indokolni jó marketinges szokás szerint

- az a napkollektort valahol legyártották, energiát használtak fel, környezetet szennyeztek vele

- nálad környezetbarát

- ahol gyártották ott nem

És ha végiggondoljuk a dolgokat az árukban meg kell térülni a befektetett energiáknak. Kezdjük az elejéről:
- bányászat (gépek, alátámasztások, szállítás, feldolgozás stb.)
- alapanyag készítés
- félkész alkatrészek
- késztermék

És mindnél ott a szállítás és sok energia felhasználás.

Szóval valahol van egy ésszerű határ, amíg érdemes újabb energiát (környezetszennyezést) belevinni a dolog tökéletesítésébe, környezetkímélővé tételére. Csak nem a marketingeseknél.

Ott van a nylon (PE?) zacskó kontra papírzacsi eset.
A papírzacsihoz fát kell kivágni -> pusztítjuk az erdőt

DE
A nylon (PE?) zacsihoz pedig sok energia kell, ami kőolaj vagy a jó ég tudja miből van, ennek elégetésével mennyivel terheljük a környezetet?
Ráadásul eldobjuk és le sem bomlik. Elégetéskor frankón szennyezzük a környezetet.

Vagy ott vannak az autók. Milyen frankó az új hiper környezetbarát autó. Cseréljük le a régit újra!

Csak mire az új elkészül annyira terheljük a környezetet, mint a régivel még vagy 10 évig.

Szóval sarkítva a dolgokat azzal, hogy te környezetkímélő berendezésre ruházol be, a világ másik részébe toltad a saját "környezetszennyezési adagod".

UFF! Ennyi lett volna.

UI: Én sem vagyok a fejlődés ellen, csak valahol már kezd zavarni ez a használjunk alternatív energiát, mert az TISZTA. (A végfelhasználónál, de nem a gyártási folyamatban.)

Előzmény: zspeti (983)