Turulmadár Creative Commons License 2003.03.24 0 0 64
Gratulálok, MDF!

Kósa-Somogyi György lesz az MTV-elnök?
MSZ-MDF alku a háttérben
Bogád Zoltán, Spirk József
2003. március 24., hétfő 15:45

Koalíciós feszültségeket okozhat a köztévé elnökválasztása, az Index információi szerint ugyanis az MSZP megegyezett az MDF-fel arról, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter közvetlen munkatársa Kósa-Somogyi György legyen az MTV elnöke. Információink szerint az MDF több fontosabb posztot is kért a szocialista aspiráns támogatásáért cserébe.

Várhatóan sok hónapos sikertelen próbálkozás után pénteken újra lesz elnöke a Magyar Televízió Rt.-nek. Az MTV kuratóriumi elnöksége kedden és csütörtökön is ülésezik, péntekre pedig összehívták a köztévé nagykuratóriumát, melynek napirendjén konkrétan ugyan az elnökválasztás nem szerepel, de egy civil delegált szerint a kiküldött meghívóban van erre utalás.

Váratlan esélyek

Az Index információi szerint az MSZP és az MDF a napokban több egyeztetést is tartott a köztévé ügyeiről, és kompromisszumos megoldásként Kiss Péter kancelláriaminiszter bizalmi emberét, Kósa-Somogyi Györgyöt választhatják a közeljövőben tévéelnökké. Kósa-Somogyi az eddigi sikertelen elnökválasztásokon is rendre pályázott a tisztségre, ám akkor Baló György és Friderikusz Sándor mellett nem tudott elegendő számú támogató voksot összeszedni az akkor még MDF-es vezetésű kuratóriumi elnökségtől. Az Index úgy tudja, hogy az MDF a szocialista aspiráns támogatásáért cserébe több fontos posztot is kért, arról azonban még folynak az egyeztetések, hogy mely területeket felügyelhetné a jövőben a kisebbik ellenzéki párt kádere.

Valahogy kimaradtak

Ha létre jön az MSZP és az MDF között az SZDSZ háta mögött született alku, a köztévé ügye koalíciós szakítópróbához is vezethet. Az Index információi szerint szabad demokrata körökben úgy értékelik a megegyezésről kiszivárgott híreket, hogy az hasonlít a "fideszes idők módszereihez". A médiatörvény ugyanis kétharmados többséghez köti a tévéelnök-választást, éppen azért, hogy a különböző politikai erők kénytelenek legyenek megegyezni, az viszont e jogszabály szellemével ellentétes, ha csupán két párt határoz a köztévé jövőjéről.

Volt RTL-es erősítés

Hétfőn Ragáts Imre tanácsadójaként munkába állt Szabó Stein Imre, az RTL Klub egykori kommunikációs igazgatója, aki szintén indult a tavalyi sikertelen tévéelnök-választásokon. Csorba Mária, az MTV szóvivője az Index kérdésére elmondta: Szabó Stein feladata az lesz, hogy stratégiai kérdésekben segítse a közszolgálati televízió vezetésének munkáját. Szintén az MTV-nél folytatja munkáját Krecz Tibor, aki korábban az RTL Klub hírigazgatója volt, és hétfőn jelentette be távozását az Axelero Rt. médiaüzletágának vezetői posztjáról. Krecz Friderikusz Sándorral együtt készíti majd A Hetet leváltó új vasárnap esti közéleti magazint. A Feketén fehéren munkacímű produkció az olasz RAI Uno Porta a Porta műsorának magyar adaptációjaként kerülhet a képernyőre áprilisban.