*napot!
Ahogy Én szoktam (nem biztos, hogy jó, vagy legjobb):
--. Van egy buborékoztató, olyan, mint az akváriumokban, de a legnagyobb méretű. Viszont nagyon apró, és sok buborékot csinál egy kis akváriumi kompresszorral. Ezt már elindítottam. 20-25 cm hosszú, 1-2 cm átmérőjű, és piszok jól nyomja a buborékot. Úgy néz ki, mintha ott egy függöny lenne. Nem szabad mélyre tenni, mert képes felkavarni a vizet.
--. Kivárom az áprilist, legalább a közepét. Addig is próbálok élő kaját adni (ha lehet kapni) a halaknak. Előnye, hogy ha még mindig keveset esznek, nem megy kárba, mert általában megmaradnak (vizibolha, vörösszúnyog lárva, tubi, stb.). Mivel sok keszeg-kárász féle van a tóba, néha egy kicsi főtt darakeveréket bedobok, de csak csinnyán. Meg esetleg egy kicsi "Tavi haltáp keveréket", amit vödrösen lehet kapni.
--. Először is, mivel viszonylag kicsi a tavam, le szoktam engedni jó 3/4 részét. Így az alját is könnyebb átvizsgálni, esetleg tisztítani.
A visszatöltés csapvíz-kútvíz-esővíz keveréke. Van egy esővizes gyűrű, ami "tiszta" tetőről kapja a vizet, és addigra általában eléggé tele van (kb. 1 m3).
A kút mély, a szivattyú kixcsi, így onnan lassan jön fel a víz, és nem is lehet sokáig üzemeltetni. Nyerek onnan is kb. 1 m3 vizet.
Aztán színig töltöm a tavat csapvízzel.
--. És ezután üzemelem be a szivattyút, a szűrőket. Ha be van kapcsolva, akkor megy folyamatosan az egész, nem szoktam ki-be kapcsolgatni.
--. Vízfeltöltés közben szoktam algaírtót önteni lassan bele. Viszonylag olcsó, 6 m3 vízhez van egy flakon, és gyógyszerféle keverék is van benne a halak számára gombásodás, egyéb nyűgök ellen.
Hogy ezek a gyógyszerek benne vannak-é, és hatásosak-é, azt nem tudom, de a vegyszer jó, mert ha kikapcsolom a szűrőt, a viszonylag kis méretek (öntisztulás hiánya) ellenére hónapokig kordában tartja az algákat.
Valamelyik tavalyi hsz.-ban már leírtam róla mindent, amit tudok, majd visszakeresem. Idáig nálam nagyon bevált, tavaly, és előtte is ezt használtam.
--. A teknősök csak akkor kerülnek ki, ha már éjszaka is beáll a legalább 15°C körüli átlaghőmérséklet. Ez úgy május táján szokott lenni (eleje-közepe).
Azt hiszem, mindent leírtam, amit most akartam.