_K-man_ Creative Commons License 2003.03.19 0 0 271

Sziasztok!

Remélem jó helyre írok, ugyanis más topicot nem találtam ebben a témában.

A problémám egy autós baleset (koccanás) ügyében merült fel.

Az eset részletes leírása:
Szabálytalanul, a záróvonalat átlépve és gyalogosátkelőn keresztül kikerültem - egy szerintem veszteglő - személygépkocsit, ami a közlekedési lámpa szabad (zöld) jelzése ellenére nem indult el. Illetve amikor kikerültem, a manőver befejezése előtt közvetlen elindult az általam már majdnem kikerült gépkocsi, és ezért picit összeért picit a két autó. A sérülés szabad szemmel nem tűnt jelentősnek, egyik autón sem.
Az én autóm jobb oldala a hátsó sárvédő elem sérült meg, csak a fényezés. Hasonló volt a sérülés a másik autó bal első lökhárító és sárvédőnél.

A baleset után azonnal félreálltunk, és kitöltöttük a baleseti bejelentőt, amiben én elismertem a balesetért okozott felelőségem, mivel, akkor, abban a pillanatban (talán a másik fél arrogáns fellépése következtében) én úgy éreztem, hogy hibát követtem, el, nem lett volna szabad kikerülnöm a másik autót, tovább kellett volna várnom.
Kb. 3 mp-e volt már zöld a lámpa, de az előttem álló nem reagált, ebből gondoltam, hogy valami nem stimmel nála, ezért kikerülöm.

A baleset tulajdonképpen azért következett be, mert én nem tudtam jobban kitágítani a másik irányba (balra), egy járdasziget miatt. Normális esetben, a járdasziget és a másik autó között elég hely lett volna a manőver sikeres befejezéséhez. Sajnos nem számítottam rá, hogy ekkora lendülettel fog elindulni, pont akkor, amikor már majdnem kikerültem. Ezért amennyire tudtam elkormányoztam az autót balra, de értelemszerűen a járdaszigetre nem ugrattam fel, mert az valószínűleg jóval tragikusabban végződhetett volna.

Szóval a papírok helyes kitöltése után kb. 3 hónappal kaptam az illetőtől egy levelet, miszerint a biztosítóm nem fizette ki az ő kárigényét, ezért ha én ezt nem teszem meg személyesen, akkor jogi útra tereli az ügyet a biztosítóval, ill. velem szemben.

A kárigény egyébként nem csak az autója megjavíttatása volt, hanem a sérült autó tárolásáért fizetett parkoló díj, értékcsökkenés, taxi-, posta- és ügyvédi költség, "kölcsön autó kopása" és plusz az ezek a költségek után felszámítandó törvény szerinti késedelmi kamatok...

Természetesen azonnal felvettem a kapcsolatot a biztosítómmal, hogy miért nem fizettek neki.
Állítólag, eleve kétséges a dolog, mivel annak ellenére, hogy én többszörös szabálysértést követtem el (ami a biztosító szemszögéből állítólag lényegtelen), valószínűsíthető, hogy a masik fél szándékosan indult el az én autómba, mivel a sérülés jobbról hátulról ért...

Plusz "poén", ami miatt a biztosító nem fizet neki, hogy a kárt nem tudták felmérni, mivel az illető az autóját teljes javítása után vitte el kárfelvételre, ahol - értelemszerűen - nem vettek fel semmi kárt, mivel az autó teljesen ép volt...
Megjegyzem, az én autómon a mai napig ott van a sérülés nyoma érintetlenül, mivel ennyit nem ér nekem az egész, hogy több 10 ezer Ft-ért újrafényeztessek egy vagy két elemet.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy mit tegyek, ha az illető pert indít ellenem ebben az ügyben? Egyáltalán lehet ilyenért perelni??

Szerintetek mit tegyek?

Elsősorban jogászok, ügyvédek válaszát várom.

Köszönettel,

K-man