RaSeK Creative Commons License 1998.06.23 0 0 34
Drága Asztaltársak!

Hadd mondjak el egy igaz történetet, kissé 56-ról szól, kissé a büdöskomenistákról, de legfőképp az emberségről, amely szerintem szoros kapcsolatban áll a megbékéléssel.

A történet nagyapámról szól, aki dolgos parasztember volt, s anno kuláknak kiáltották ki, mert a verejtékkel megkeresett pénzt nem itta el a haverokkal a kocsmában, hanem fejlesztette a gazdaságát, cséplőgépet vett, stb.
A TSZ-esítéskor nagyanyám ment el helyette aláírni a belépésit, nagyapám képtelen volt rá, bár a szignót követően a hangszóróból a magyar nóta őt köszöntötte. Anyámék akkor látták először és utoljára sírni nagyapámat.
S ez az ember, akinek az életét - ha úgy tetszik -, a hitét vették el a komenisták, 56 őszén, egy este, amikor pálinkagőzös fitalok nem a forradalmat éltették, hanem a falu párttitkárát akarták fölakasztani, a hőzöngő fiatalokkal szomszédos szobában bújtatta a párttitkár feleségét és a lányát, aki karonülő csecsemő volt.

A történet igaz. madár, tlaci és a többiek, akiknek nem a pártállásával, hanem a felfogásával van bajom! Szálljatok egy kicsit magatokba, ennyit szeretnék kérni!

RaSeK