nobeige Creative Commons License 2003.03.12 0 0 31
LP12!

Vajon az a többcsatornás klasszikus zenei felvétel, amely a helyszín akusztikáját próbálja visszadni 3-4-5-6 csatornán - az is multimédiás csinbumm?

Hozzáteszem, MINDEN egyes SACD tartalmaz kétcsatornás műsort. (Mono felvételeknél természetesen azonos a két csatorna.)
A többcsatornás műsor OPCIONÁLIS. Ha valakinek nem tetszik, vagy nincs lehetősége lejátszani, akkor sincs baj, hiszen ugyan azon a lemezen megkapja a mű sztereó változatát is.
Hab a tortán, ha a szóbanforgó lemez ráadásul hibrid SACD, mert ekkor a sztereó műsor még CD formátumban is megvan. (Az LP változatot egyelőre még nem mellékelik, valamint ajándék zöldséggyalut sem adnak, de ki tudja, mit hoz a jövő...)

A többcsatornás hangzást mindenki egyből észreveszi (és igen, a biztos hatás kedvéért akár csinbummot is csinálhatnak), a CD-nél jobb hangminőséget nem feltétlenül, de ha mégis, akkor sem biztos, hogy pénzt is hajlandó adni érte.
A zene-és-környéke iparnak pedig érdeke, hogy ne lehessen olyan könnyen tökéletes másolatot készíteni a zenéről. Ez szerintem az egyik fő indoka az új formátumok bevezetésének. Cukormázként ott a lehetséges jobb hangminőség és a többcsatornásság.