Törölt nick Creative Commons License 2003.03.09 0 0 374
Magda Sándor (MSZP) az agrártámogatásokról
Budapest, 2003. március 9. (MTI) - A mezőgazdaságban jelenleg tapasztalható állapotokért az 1998 és 2002 közötti anarchikus kormányzás, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) akkori apparátusa, szakmai hozzá nem értése jelölhető meg felelősként.

    Ezt Magda Sándor szocialista képviselő jelentette ki az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
    A kormánypárti politikus arra reagált, hogy a Kisgazda Polgári Egyesület szombati ülését követően a résztvevők megfogalmazták: jelentős költségvetési többletforrásokra van szükség ahhoz, hogy a magyar gazdák felzárkózhassanak az európai uniós csatlakozás előtti utolsó évben.
    Magda Sándor szerint az előző kormányzat semmit nem tett azért, hogy az ország és ezen belül a mezőgazdaság felkészüljön az európai uniós csatlakozásra.
    - Az integrált mezőgazdasági, igazgatási és ellenőrzési rendszer nem készült el, de ahhoz még forrást sem biztosítottak - vélekedik az MSZP-s politikus, megjegyezve: ebből arra lehet következtetetni, hogy 1998 és 2002 között nem is igazán készültek az EU-csatlakozásra.
    Mint írja, a forint leértékelésével 60 milliárdot vontak ki a mezőgazdaságból, ezzel szemben a Medgyessy-kormány első száz napja alatt 60 milliárd forintot biztosított a konszolidációhoz, továbbá kezelték az agárpiaci-rendtartás zavarait is.
    - Idén az előző évi 190 milliárd forintos támogatást 235 milliárd forintra emeltük és további 25 milliárd forintot biztosítottunk a kedvezőtlen térségben gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozások támogatására - közölte Magda Sándor.
    Az MSZP-s képviselő leszögezte: mindent megtesznek azért, hogy a mezőgazdaságból élők minél felkészültebben kerüljenek az Európai Unióba.