tpapa Creative Commons License 2003.03.07 0 0 10
Hümmm. Miért is veszed egybe a két dolgot? Nem az a baj, hogy N csatorna van hanem, hogy lealacsonyítják csinn-bumm cirkusszá. Mitől lenne jobb egy 2csatornás csinn-bumm egy sokcsatornásnál??? Max. "olcsóbból megvan".

Ami a sokcsatornát illeti, azzal nekem semmi bajom. Hacsak az nem, hogy a sok is kevés ma még, azokat viszont még nagyon művileg állítják elő. Ha ugyanennyi -vagy több- csatornát a valós felvétel helyszínén valós teremakusztika átvitelére használnák fel, azt én pl. jónak tartanám.

Érdekesnek tartom ebből a szempontból pl. az SACD/DVD-A helyzetét. Szerintem ezek megjelenése JÓ dolog. Ugyanakkor -bár nem látok a jövőbe- szvsz elkéstek. Jön a még újabb "kéklézeres DVD".
Ismerve a magukat igényes zenehallgatóknak mondók már-már vallásos iszonyatát bármiféle tömörítéstől, ezekből csak azok válhatnak az ő igényeiket kielégítő cikké, melyek teljesen tömörítetlenek. Ehhez (meg a folyamatosan növő sávszélesség-igényhez) semmilyen kapacitás soha nem lesz elegendő. Én továbbra is abban látom a megoldást, ha a szoftver jobban elválik a herdvertől, vagyis aki zenét készít/ad ki, az eldönthesse, sokcsatornás/tömörített hangot ad ki avagy kevéscsatornás de hihetetlenül jót -egyazon hordozón. Aztán a piac eldönti melyikre mekkora kereslet lesz. Akár teccik ez, akár nem, a végső döntés mindenképpen csak így születhet meg. (Már amennyiben e témában ez a fogalom: "végső" egyáltalán értelmezve van. Talán így is érted, mire gondolok.)

Üdv.

Előzmény: Linn Sondek (9)