maestro Creative Commons License 2003.03.05 0 0 85
Rackerr: Ha személyesen is amícionálod a dolgot, akkor persze csináld magad a panorámákat! Nem tartunk a konkurremciától :-) Eddig is lertam, amit tudtam, és gondolom mások is.

Keress rá a weben arra, hogy panorámafotó, és el fogsz ámulni, milyen igénytelen panorámákat van képük egyeseknek kirakni, és azokat 30-40 ezrekért készíteni (bár nem hiszem, hogy sok balekot találnának...). Szóval csak legyenek függőlegesek az oszlopok, meg vízszintes a horizont meg ilyesmik...

Nekem is van kint a weboldalamon pontatlanul illesztett panorámaképem, de azt egy épülő ház tetején, életem kockáztatásával késztettem három cirkuláris halszem képből, és csak ideiglenesen van kint, amg meg nem épül teljesen a ház. De a kész munkákról már csak saját magam miatt is profi képet próbálok készteni, még ha az átlag látogató soha nem is venné észre a hibákat. Elég, ha én látom.

A CP-995-öt nem is megvételre javasoltam, csak meséltem, hogy én eddig azzal dolgoztam. Újonnan az új változata, a 4500-as jönne szóba. De talán van ennél olcsóbb Coolpix is, amire adapterrel felmegy a halszem konverter. Végül is túl nagy felbontás nem kell, inkább aszerint válassz gépet, hogy ezen kvül még mire használnád.

Az az állványcsavaros dolog viszont szerintem csak a hozzá nem értésről árulkodik (mármint a cikkró részéről). A legtöbb állványon ugyanis eleve nincs az állványcsavar és a tengely egymás felett, de még ha úgy is lenne: az ember panorámát álló formátumban készít, akkor meg normál fejeken jóval arrébb kerül a nodális pont. Valamint a nodális pont nem csak oldalirányban, hanem előre-hátra is érdekes! És mivel kb. az objektív frontlencséjénél van, belátható, mennyit számít a csavarhely oldalirányú, kis excentrikussága...

Ezért így is, úgy is vagy az a szabályozható panorámafej kell, vagy pedig a gépedhez és a meglévő állványodhoz csináltatsz egy célszerűen meghajlított és kifúrt lemezkét, ahogy E-10 is írta. A legtöbb géphez különben meg lehet is találni a weben ilyen lemezkék beméretezett terveit.

Előzmény: Rackerr (82)