Bimbum Creative Commons License 2003.03.03 0 0 77
Hát Sztálin nem csak a vezérkari tisztekkel végzett, hanem tisztek ezreivel. A Téli Háború Finnországgal megmutatta, hogy a Szovjetunió abszolút felkészületlen a háborúra.

1939 és 41 között Németország és a Szovjetunió kvázi szövetségesi viszonyban voltak, az oroszok mindenféle nyersanyaggal, de még fegyverrel is segítették a nácikat. A támadás hajnalán még egy vonat tele kőolajjal és gumival hagyta el a szovjet határt Németország irányában. 1939-40 telén a nyugati szövetségesek követelték Norvégiától és Svédországtól, hogy engedjék át a Finnország megsegítésére küldendő csapataikat. A francia hadsereg azon gondolkodott, hogy a finneket segítendő szíriai bázisairól felszállva repülőtámadásokat hajt végre a bakui olajdmezők ellen.

Az viszont igaz, hogy 1941-ben a Szovjetunió kezdte a hadseregét előbbre küldeni az újonnan elfoglalt román, lengyel, balti és finn területekre, így a régi állásait éppen felszámolta az újakat pedig nyugaton még nem építette ki. Nyár volt, tisztek tömege töltette csapataitól távol a nyári szabadságát.

Előzmény: Bödögei Szemény (75)