haliho Creative Commons License 2003.02.28 0 0 101

Szia Unitári!

Kálvin: Anabaptisták vízbefojtása, unitáriusok (katolikusokat is)máglyahalála, ellenkezők eltávolítása, franciák betelepítése, hogy támogatást nyerjen. Szép kis keresztyén önéletrajz!

1. Az anabaptisták vízbefojtása - amennyire én tudom - egyszerűen nem igaz
2. Kiknek a máglyahalálát kéred számon Kálvinon (Servet Mihályon túl)? Amennyire én tudom az ő idejében Genfben nem ítéltek mást máglyára - de utána próbálok nézni.
3. Az ellenkezők eltávolítása így megfoghatatlan számomra.
4. Franciák betelepítése: ez szvsz biztosan nem így történt: nemigen volt meg a lehetősége, hoyg "betelepítsen". Az más kérdés, hogy sok francia hugenotta menekült el az üldözés elől, ezek egy része Genfben landolt - ami a földrajzi helyzet miatt is logikus. Amennyire tudom az én egyik - francia - ősöm így került Erdélybe anno, nem telepítette a fene sem, csak valszeg nem akart a nyomorult katolizálni, hát vette a batyut és uccu...

Szóval szeretném, ha legalább a forrását megjelölnéd a vádjaidnak, mert szvsz így nem állják meg a helyüket.

A református felekezet megújulásának elmaradása, szvsz nem szerencsés felvetés. Sok mindenben megújult, nem elég mindenben, és bizonyos dolgokban szvsz kár, hogy "megújult". Semmiképpen sem mondható, hogy ne változott volna Kálvinék óta, miben előnyére, miben hátrányára, Ez viszont semmiképpen sem valami gondolati zsarnokság következménye volt: sajnos a hit meggyengülésének szvsz több köze van a dologhoz...:-(((

Üdv:

haliho

Előzmény: unitári (100)