holist Creative Commons License 1998.06.27 0 0 118
Minő érdekes topic!

Egy-két dolgot érdemes lenne különválasztani.

A rendkívül széles körben tapasztalható MLM jelenség, a "csőlátókörű", térítő fílinges szerencsétlen csillogó szemű pénzéhes futottakmégek, az nagyon szomorú, az ezt tudatosan terjesztő ember pedig elítélhető. Jó alaposan. Ezzel kapcsolatban azonban egyrészt mindegy, hogy milyen a termék, másrészt szükség van hozzá az emberi alapanyagra - sok olyan emberre, aki elégedetlen az életével, és úgy gondolja (én is úgy vélem, tévesen), hogy ezen a kellemetlen helyzeten úgy változtathatna, ha a többieknél gyorsabban, több pénzre tenne szert.

Ami a terméket illeti - ha tényleg olcsó mezei kaszálmányból összetákolt cucc a Sunrider, akkor miért van az, hogy a kölkök (olvasni nem tudnak, 7 - na jó, ő tud, de évvesztes, egyenlőre csak a nagybetűket - és 3 évesek), ha kezdenek náthásodni, és bevesznek egyet az AlphaC20, egyébként nevetségesen tudományoskodó névre hallgató pirulából (egyébként fintorogva meg utálkozva) jobban lesznek, továbbá miért van az, hogy felnőtt, tanárnő barátunk, aki az iskolában TBC-t kapott, majd a nagytudású orvostudomány által erre felírt, állítólag mással nem helyettesíthető, egy éven át szedendő három gyógyszertől minden (minden!) bőr és nyálkahártyafelületre kiterjedő szemmel is jól látható, igen erősen viszkető kiütést kapott, amitől az orvostudomány a gyógyszerek leállítása után sem tudott felszámolni, egy Sunrider kenőcstől, amit egyébként egyáltalán nem akart kipróbálni, mert kimondottan orvoshívő, de mivel a viszketéstől lassan öngyilkossági gondolatai kezdtek lenni, beadta a derekát, szóval ettől két (2) nap alatt eltűnt, orvos pajtik máig keresik.

Megjegyzem, mégegyszer, jó terméket is lehet szemét mód árulni.

A fent említett emberi alapanyag meg adott. Tehát véleményem szerint a jelenleg működő MLM (tisztelet a kivételnek) egy parazita jelenség, ami egy annyira beteg társadalomban, mint ez a mi drágalátos "Nyugati Civilizációnk", gyakorlatilag szükségszerűen megjelenik. A hiszékenység, az önismeret hiánya, a kapzsiság és az önzés - ez rendkívül jól kihasználható kombináció, akik kihasználják, azok is ilyenek, csak okosabbak a többieknek - nem látnak át a szitán, de mélyebbre látnak.

Végül a sokat emlegetett alapötlet - mármint, hogy kihagyni a sok közvetítőt - ezt inkább parallel distributed marketingnek kellene hívni, egy jól, biztonságosan és olcson működő internet mellé kellene még hozzá egy jól, megbízhatóan és arénylag olcsón működő szállítási rendszer is (globalice pl. léghajók). Azzal végülis szerintem sem lenne semmi gond, hogy ha akarok venni egy kabátot mondjuk Nepálból, akkor ne az legyen, hogy az a szerencsétlen, aki varrta, kap érte 40 forintot, én megveszem 20 ezerért, miközben postán elküldhette volna mondjuk kétezerért,, tehát ha én adtam volna érte tizet, ő is meg én is sokkal jobban járhattunk volna.

Ennyit, offline írtam, hoszzú lett, bocs.

Telkes József fordítótoborzási üzelmeiről van rajtam kívül valakinek élménye? Érdekes adalék lehet, egy napomat tutira ellopta.

holist