Intruder1899 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 52414
Női Bajnokok Ligája, csoportmérkőzések, 6. forduló


FTC: Kiütés és csoportelsőség



SIMON JÓZSEF


NS, 2003-02-24


Szakmai és anyagi megfontolások egyaránt arra ösztönözték a Herz-FTC-t, hogy a Viborg elleni győzelemmel zárja – és nyerje meg – a BL-csoportküzdelmeket. Csakhogy a Viborgnak is ugyanez volt a terve.


"Azt nem tudom, hogy a negyeddöntőben az orosz Togliatti, vagy a spanyol Eliana Valencia lenne-e a kedvezőbb ellenfél, mert mindkettő nagyon erős – mondta Ulrik Wilbek mester. – Az viszont kétségtelen, hogy az A-csoportban második helyen végző spanyolokhoz egyszerűbben és olcsóbban lehet eljutni, mint Oroszországba, valamint a csoportelső otthon játszhatja a negyeddöntő viszszavágóját. Ez pedig jelentős előny. A Ferencvárossal mindig hatalmas ütközeteket vívunk, és ezúttal különösen nehéz dolgunk lesz, mert Brodsgaard, a védekezésünk egyik meghatározó egyénisége súlyos kézsérülése miatt nem szerepelhet, és legalább egyéves kényszerpihenő vár rá, valamint Kierskou betegséggel, Skov pedig vállsérüléssel bajlódik.”
Németh András mester is azt emelte ki, hogy az A-csoportban már az előző fordulóban eldőlt minden kérdés, ugyanakkor hangoztatta, hogy csapata csoportjában is "csak” a csoportelsőség a tét, amire az FTC utóbbi években vívott BL-csatározásai során ritkán volt példa. "Visszatért a Viborgba Tjugum kapus és a holland válogatott Burgers – mondta az edző. – Mindketten meghatározó figurái együttesüknek.”
A kölcsönösen kihagyott helyzetek után Lőwy, majd Mraviková talált be Tjugum kapujába. Gyerjugina góljára újabb két FTC-találat következett, és 5–1-nél Wilbek edző úgy döntött, időt kér. Sugár hetest és ziccert védett, Siti pedig tovább növelte csapata előnyét.


Sugár Tímea hatalmas bravúrjainak köszönhetô, hogy a dán csapat játékosai már a mérkôzés elején elbizonytalanodtak

A lendületesen, szinte ellenállhatatlanul kezdő FTC akkor lőtt gólt, amikor csak akart. A Viborg védekezése enyhén szólva is szellős volt (9–3), támadásban pedig vagy fennakadtak a vendégek a Fradi védőfalán, vagy körbelövöldözték Sugár kapuját. A közönség nagyon élvezte Farkasék gólparádéját, és olykor már derült a dán hírességek gyermeteg hibáin, amelyek miatt viszont Wilbek mestert a gutaütés kerülgette. Csak Tjugum bravúrjainak köszönhette a Viborg, hogy a hazaiak nem húztak el (10–6).
A Herz-FTC parádéja Tóth sorozatban lőtt három góljával folytatódott, miközben a dánok kétségbeesett próbálkozásai ellenére sem csökkent a különbség (13–7). A hazaiak rendre hibázásra késztették a szemlátomást fáradt és lelkileg is összezuhant Viborgot, és 21–11-nél már helyéről felállva, énekelve, dobolva tombolt a közönség, amely főleg Sugárt éltette, illetve széles jókedvében kórusban rászámolt a vendégekre. Wilbek edző lehívta néhány percre Tjugumot, de Siti, majd Farkas lövéseivel szemben Nörgaard is tehetetlen volt (15–12). Vissza is tért Tjugum, ám társai sorozatos hibáit nem tudta javítani. Benyáts emberhátrányban is áthámozta magát a dán védőfalon, a Sugár helyére álló Miklosová pedig bravúros védésekkel mutatkozott be.



További eredményeket Női kézilabda Bajnokok Ligája című összeállításunkban talál.

A kapitány mérlege

Mocsai Lajos, szövetségi kapitány, a BL-csoportrangadóról elmondta, hogy az elején vérbeli kupahangulat uralkodott a pályán, a játék dinamikája, sebessége és kombinációi egyaránt ezt erôsítették. „A folytatásban jelentôsen csökkent a küzdelem lendülete és hôfoka – vélekedett a szakember –, hiszen a Ferencváros gyôzelmének csak a különbsége volt kérdéses. A magyar bajnok fegyelmezett csapatjátékot mutatott be, valamennyi játékosa hozzátett a sikerhez. A védôjátéka kimagasló volt, akárcsak Sugár kapus teljesítménye. A dánok túl nagy önbizalommal érkeztek, és úgy tűnt, nem készültek fel az FTC taktikájából.”




A hajrában több kezdőjátékosát már pihentette Németh edző, ugyanakkor Barna is betalált a világ egyik legjobb kapusának hálójába. Örömkézilabdába torkollott a B-csoport két kiemelkedő tudású csapatának összecsapása, amelyen a magyar bajnok nemes bosszút állt a Viborgban elszenvedett nyolcgólos fiaskóért. A Herz-FTC a negyeddöntőben a spanyol Eliana Valenciával csap össze, és idegenben kezdi a párharcot március 15-én vagy 16-án.

Mestermérleg
Németh András: – Nekünk minden sikerült. Meghatározta a mérkőzés összképét, hogy az elején a védekezésünk fegyelmezett és hatékony volt, valamint kapusunk is remekelt. A dánok ezt látva elbizonytalanodtak és olyan mélypontra kerültek, mint legutóbb mi voltunk Viborgban. Szakmailag is hasznos volt, hogy minden cserénk pályára léphetett, és jól játszva bizonyított.
Ulrik Wilbek: – Nem tudtunk ellenállni a nagyszerűen felkészült Ferencváros támadásainak. Ugyanakkor helyzeteink többségét kihagytuk és a hajrára az erőnk is elfogyott.

Szóról szóra

Sugár Tímea: – Már az elején demoralizáltuk a dánokat, és ez kitartott a találkozó végéig.
Farkas Ágnes: – Nem akartunk Szibériába menni… A Viborgban ezúttal nem volt az a tűz, mint otthonában. Lerohantuk a dánokat, akik a jelek szerint nem bírják a sorozatterhelést. Ez viszont nem csökkenti a mi érdemeinket.
Siti Eszter: – A legnagyobb öröm, hogy nem kell Oroszországba mennünk, hanem a Valencia lesz az ellenfelünk a negyeddöntőben. A védekezésünkön és Sugáron nagyon sok múlott.
Benyáts Bea: – Nagyon jól felkészültünk a viborgiak taktikájából, de nem gondoltam, hogy ekkora különbséggel nyerünk. Ôk csak a beállósukra, Gyerjuginára építettek, ám nekünk sikerült őt kikapcsolnunk a játékból.
Tóth Tímea: – Végre minden bejött, valamennyi játékosunk hozzátett a sikerünkhöz, és nem is keveset. Remélem, ez így marad a döntőig.
Kirsner Erika: – Ilyen az, amikor egy csapatnak minden összejön.