Lewinfiú Creative Commons License 1998.06.19 0 0 62
Sziasztok!
Már régóta hozzá akartam szólni, mert magam is a reklám területén dolgozom ("de ne szóljatok róla a mamámnak, ő azt hiszi szegény, hogy egyszerűen egy kuplerájban vagyok zongorista"). Az MLM pszichológiai csapda. A kérdés, hogyan lehet növelni a loyalitást és az idegen szóval involváltságot. A tapasztalat az, hogy egyszerűen hirdetésekkel nagyon nehéz. Sokkal hitelesebb az ha élőszóban monja el valaki szemtől szemben. Ezt nevezzük WOM-nak. (World of Mouth) A leghatékonyabb módszer az attitüdök megváltoztatására, ha valakit megkérünk, érveljen a saját meggyőződése ellen. Ha maga találja meg az érveket, akkor sokkal meggyőzhetőbbé válik, mintha másvalaki érvel ellene. A dolog az MLM-ben is hasonlóan müxik. Vegyünk rá embereket, hogy adják el másoknak, a barátaiknak, stb. a termékünket. lehet, hogy első pillanatban nem lesz sok fogyasztónk, de idővel a növekedés beindul és egy óriási és behozhatatlan előnnyel fogunk rendelkezni a versenytársainkkal szemben: baromi loyális és involvált fogyasztóink lesznek. Nagy ötlet. Qrvára manipulatív. Ráadásnak meg le lehet az egészet egy ilyen személyiségfejlesztő generálszósszal önteni, amitől a sok frusztrált gyógyszerésznek meg nyelvtantanárnak beindul a fantáziája: hátha bennem van a hiba, ha negyon akarom nekem is lesz merdzsóm, mint a szomszédban lakó 22 éves izomagyú seggfejnek, akinek a fülén folyik ki a tesztoszteron.
Félreértés ne essék, én tudom, mert ezt tanultam, hogy mire valók a személyiségfejlesztő tréningek. De ezek nagyon hosszú és lassú folyamatok, korántsem elég erősen akarni. Jó szakembnereknek is nehéz felnőttek személyiségét meggyúrni, nemhogy az AmWay kóklereinek. Lám, hogyan kajálja be a mi Duduschunk is ezt a 100%-os felelősség maszlagot. Puffognak a közhelyek, nagyon kevés konkrét haszonnal. Szajkózzák a bornírt marhaságokat, melyek a vallásnak és a pszichológiának zanzásított törmelékei.

Valódi értékek? Emberi viszonyok, kapcsolatok? Célok?
Fúj. Adjá` el sokat!!!