Mijo Creative Commons License 2003.02.19 0 0 26

"2003. február 17-i rendőrségi munkaértekezlet
rendorseg 2003.02.19

2003. február 17. napján a Bajai Rendőrkapitányság vezetője, Vakulya Ottó r. alezredes megtartotta 2002-es évi munkaértekezletét.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Bajai Rendőrkapitányság Vezetője, Vakulya Ottó r. alezredes Úr 2003. február 17-én megtartotta 2002-es évi munkaértekezletét.

Az értekezleten a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője, Gergényi Péter r. dandártábornok, Széll Péter Baja Város Polgármestere, Zalántai Endre Bácsalmás Polgármestere, Barna György a Bajai Vagyonvédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Király Sándor Nagybaracska község Polgármestere, Dr. Csordás Pál a Bajai Városi Bíróság Elnöke, Dr. Radványi János a Bajai Városi Ügyészség Vezetője, Pestalityné dr. Csanádi Ibolya Vezetőügyész helyettes, Papné Fehér Júlia a BKKM-i Rfk. BRDSZ Titkára, Túri Sándor közbiztonsági szakreferens és a teljes személyi állomány vett részt.

Vakulya Ottó r. alezredes Úr beszámolója elején elmondta, hogy a Bajai Rendőrkapitányság igen nehéz évet zárt, nagyon sok rendőri feladatot kellett végrehajtaniuk, ellátniuk, azonban véleménye szerint a civil szférától kapott informális és formális visszajelzések alapján a lakosság megítélése a rendőrséggel szemben sokat javult. A kapitányságvezető értékelése során megköszönte az önkormányzatok elmúlt év során nyújtott anyagi és morális támogatását.

Baja város közigazgatási területén 2001-ben 2398 bűncselekményt regisztráltak, mely 2002-ben 2551-re növekedett. A megemelkedett keletkezési szám több sorozat-jellegű bűncselekménynek tudható be.

Az ismertté vált bűncselekmények kriminalisztikai szempontú szerkezeti megoszlásában döntő többségben a vagyon elleni bűncselekmények szerepelnek, melynek meghatározó része a lopás. A vagyon elleni bűncselekmények száma a korábbi 1472-ről 1327-re csökkent. Hangsúlyozni kell, hogy az elmúlt években mind a lopások, mind pedig a betöréses lopások száma nőtt, de ugyanakkor az idei évben ez a növekedés megtorpant, és jelentős csökkenés figyelhető meg mindkét lopási kategóriában ( lopás 868-ról 689-re, betöréses lopás 358-ról 339-re ).

Az elmúlt időszakhoz képest csökkent a személy elleni bűncselekmények száma, nőtt viszont a közrend elleni bűncselekmények száma, mely emelkedés főleg a közbizalom elleni bűncselekményi kategóriának tudható be, ugyanis az elmúlt év során több sorozat jellegű közokirat-hamisítás, visszaélés okirattal cselekmény miatt kellett az eljárást lefolytatni.

A vagyon elleni erőszakos bűncselekmények köréből a rablások felderítési mutatói bizonyítják, hogy a 2001-es évben elért 81,8%-os eredményt kis különbséggel a 2002-es esztendőben is teljesítette a kapitányság 77,8%-os értékkel. Az ismeretlen tettes ellen indított ügyek száma 2008-ról 1843-ra csökkent.

A kapitányság felderítési eredményessége a 2002-es évben 54,8% volt, amely az előző évhez képest 4%-os emelkedést mutat. A nyomozás eredményessége 59,4%-ra emelkedett.

Kapitány Úr elmondta, hogy a Bajai Rendőrkapitányság az ország 153 kapitánysága közül az ügyeredményességi mutató alapján a 48. helyről a 30.helyre került. Az ügyfelderítési mutató adatai is javulást mutatnak,hiszen a kapitányság a 32. helyről a 23.helyre került. A felderítési mutató a korábbi időszakban elért 51. helyhez képest a 41. helyet hozta. Ezen adatok jelentős elmozdulást jelentettek a kapitányságok közötti rangsorban.

A Vizsgálati Alosztály munkáját értékelve a vezető Úr három fontos fokmérőt emelt ki, úgy mint a nyomozások időszerűségét, a pótnyomozások és a felfüggesztett ügyek számát. A pótnyomozások száma 50-ről 36-ra,a felfüggesztett ügyek száma 54-ről 29-re csökkent.

A Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály és a Bácsalmási Rendőrőrs által feldolgozott bűnügyek száma 568 volt. A felderített ügyek száma 261, a felderítési eredményesség 52,8%, a nyomozási eredményesség pedig 55,5%.

Közlekedési helyzetünket tekintve az összes balesetek száma 159-ről 151-re csökkent, ebből a halálos balesetek száma szintén csökkent 13-ról 11-re. A súlyos sérüléses balesetek száma 64-ről 62-re, a könnyű sérüléses balesetek száma 87-ről 78-ra csökkent.

A Bajai Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának tevékenységével kapcsolatosan Alezredes Úr elmondta, hogy a 2000. év óta folyó profiltisztítás következményeként és az uniós jogharmonizációs előírásoknak megfelelő átalakulás következtében az alábbi feladatok maradtak: szabálysértési eljárások, fegyverengedélyezés területe, a vagyonvédelem területén a tevékenységi engedélyek kiadása és a mellékbüntetés nyilvántartásának vezetése. A megnövekedett leterheltség ellenére az elbírálási tevékenység javult.

A hivatásos személyi állomány feltöltöttsége a Bajai Rendőrkapitányságon 2002-ben 95,7% volt, a jelenlegi állomány 180 főből áll.

Az elmúlt év során 4 fő hivatásos nyugállományba vonult, 1 fő közalkalmazott rokkantnyugdíjasként távozott és 4 fő tiszi kinevezésére került sor.

A lakosság, illetve a város idegenforgalmi jellegéből adódóan bevezetésre került a Tourist police ún. "strandrendőrség", mely 2 fő jelenlétével szolgálja és segíti a város, illetve a turisták tájékozódását.

Már az ókorban Platon felismerte azt az igazságot, ami kapcsolódik bűnmegelőzési programunkhoz: " Tudod-e..., hogy a kezdet a legfontosabb, általában is, de különösen a fiatal és zsenge lényeknél? Hiszen leginkább ilyenkor lehet Őket formálni, s ilyenkor vésődik beléjük az a forma, amelyet bennük kialakítani akarunk." Platon

Ennek ismeretében az elmúlt év során kiemelt területként volt kezelve a bűnmegelőzési tevékenység, hiszen a városban az oktatási intézmények széles skálája, szinte minden korosztály jelentős létszámmal megtalálható. Ennek érdekében egy bűnmegelőzési csoport lett felállítva, mely a 2 város, illetve a községekben élő fiatalság oktatását, felvilágosítását végzi el.

Az illetékességi terület teljes lefedettségét egy komoly bűnmegelőzési hálóterv elkészítésével biztosítja a kapitányság.

A Bajai Polgármesteri Hivatallal és a Vagyonvédelmi Alapítvánnyal közösen "A kábítószer károsító szennyező hatása embertársainkra és környezetünkre" címmel rajzpályázatot szerveztünk illetékességi területünkön található iskolák tanulói számára.

2003. január 01-től állandó panasziroda működik a kapitányságon. A folyamatos tájékoztatás végett létre lett hozva egy internetes honlap, melyen keresztül tájékoztatva vannak az itt élők a napi aktuális bűncselekményekről, valamint állandó sajtószóvivő kijelölésére került sor. Elérhetőség: www.police.baja.hu

Kapitányságvezető Úr megköszönte a teljes személyi állománynak a választásokkal, az árvízvédelemmel kapcsolatos, valamint az év utolsó, illetve a 2003-as év elején kialakult rendkívüli hó-helyzetben való emberfeletti munkavégzését.

Célok és feladatok 2003-ban

A jövő év feladatait tekintve különösen nagy kihívást jelent a rendőrség számára a hatályba lévő új jogszabályok alkalmazására történő átállás és az EU-hoz való csatlakozással összefüggő rendőri feladatok végrehajtása.

Vakulya Úr elmondása szerint a rendőrség 2003-ban is minőségre törekszik, határozottan cselekvő, ügyfeleivel kulturáltan bánó közösségi rendőrtípus kialakításának folytatása a további cél. Lényeges a közösségi mentalitás erősítése, különösen azokon a településeken, település részeken, melyek lakosai maguk is valódi közös értékeket valló, összetartó közösséget alkotnak.

A feladatok között szerepel a garázda jellegű bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása, ezek elérése céljából a közterületen való jelenlétet kell növelnünk.

Értekezletét Kapitányságvezető Úr azzal zárta, hogy a minden szakterületen elért mutatókat a lehetőségekhez mérten szinten kell tartani és amennyiben a rendőrségben rejlő tartalékok még előhívhatók, azokat is be kell vetni.

A beszámolót követően dr. Radványi János a Bajai Városi Ügyészség Vezetője szólalt fel, aki a bűnügyi munkának egy kis "szeletét", a vizsgálati munkát értékelte, és gratulált az elért eredményekhez.

Széll Péter, Baja Város Polgármestere elismerő hangon szólt a Bajai Rendőrség munkájáról, illetve az árvíz során és a rendkívüli hó-helyzetben nyújtott rendőri segítségért köszönetét fejezte ki.

Szabó Ferenc a Bűnügyi Osztály Vezetője felszólalásában a Bűnügyi Osztály tevékenységét értékelte.

Gergényi Péter r.dandártábornok Úr, a főkapitányság vezetője értékelésében kitűnőre minősítette a Bajai Rendőrkapitányság személyi állományának munkáját, gratulált az eddig elért eredményekhez, illetve az Igazgatásrendészeti Osztály Vezetőjének kiemelkedő, színvonalas munkájának elismeréséül jutalmat adott át."