tudós Creative Commons License 2003.02.19 0 0 139
– Akinek módja nyílik arra, hogy személyesen is beszéljen a taszári bázison lévő iraki önkéntesekkel, az hamar meggyőződhet arról, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor hozzájárulását adta ehhez a misszióhoz – mondta tegnap Taszáron Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövettel együtt bent járt a kiképzés területén. A látogatáson szerzett tapasztalatairól elmondta: az irakiak szabadságvágyukról, családjukról és a demokráciáról beszéltek, amikor megkérdezték őket, miért vállalták a kiképzést. Hozzátette: a következő napokban több kormánypárti és ellenzéki politikus is személyesen győződhet meg Taszáron arról, hogy itt a békére készítik fel az irakiakat.

Nancy Goodman Brinker példaértékűnek nevezte hazánk együttműködését a terrorizmus elleni harcban. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a Törökországba tartó, hadifelszerelést szállító vonat magyar áthaladási engedélye körüli vitáról, annyit mondott: egy demokráciában ez így természetes.

Dr. Gyenesei István, a megyei védelmi bizottság elnöke, aki szintén bent járt a táborban, szintén pozitív benyomásokról számolt be. Hozzátette: értesülései szerint az amerikai kiképzők egy-egy csoportja péntektől elhagyhatja a bázist, így feltehetően ismét több amerikai katonával találkozhatnak Kaposvár lakói. (Részletek a 2. oldalon.)