Nem számít, hogy ki régi klubtag, és ki nem az. Minden ilyesmitől független az, hogy egy beszélgetésben odafigyelsz-e arra, amit a másik mond neked, vagy csak mondod a magadét, és mondod a magadét és mondodamagadétésmondodcsakmondodcsakmondod...
Rövid választ adtam a dologra, amit kis gondolkodással érteni lehet szvsz. Nem értetted. Attól tartok, a hiba nem az én készülékemben volt, de lásd, kivel van dolgod, elmagyarázom szépen ovis szinten. (Megjegyzem, azért nem magyaráztam el egyből, mert szinte ugyanazt mondtam volna, mint sancho - akkor meg minek.)
Na szóval, ehün a kiinduló hozzászólásod:
A kérdés mindig egyirányú, a válasz pedig annyi féle, ahányan fogalmazgatják.
Ez még csak-csak stimmt, de hát nem is mondtunk ki vele semmi újdonságot. Klisé, műanyagduma, mellébeszél.
A kérdés mindig rövidebb ,mint az a válasz, ami megkerülve önmagát visszatér a kérdéshez. A válaszok zöme ilyen. Rövid kérdésre lehet röviden, egyértelmüen, világosan válaszolni, de ez a fajta őszinteség támadási felületet ad.
Na EZ az, ami egetverő marhaság. Jól hangzik, amolyan nagy bölcsesség, blöff-szöveg. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rövid kérdésre általában csak szar választ lehet adni. A rövid válaszokhoz általában egy korrektül megfogalmazott - meglehet, hosszadalmas - célirányos kérdés szükséges. Ez a legritkább esetben rövid. Ugyanis az a jó kérdés, amire a HELYES válasz rövid, és tömör. A kérdés nem arra megy ki, hogy rövid, vagy hosszú válaszokat kapj, hanem arra, hogy megtudj valamit. Méghozzá a kérdésre helyes választ. Szar kérdésre is lehet válaszolni, csak hát meglepő válaszok lesznek...
Azokat a kérdéseket nevezem én kényes kérdéseknek,
amelyekre nem tudunk, vagy nem akarunk egyértelmű
választ adni, azért érintölegesen elbeszélünk mellette, vagy lecsapjuk, mint a taxiórát.
Mi az, hogy egy kérdést lecsapunk, mint egy taxiórát? Mit értesz ez alatt? Gyors, tömör választ? Talán olyan választ, ami gyors, tömör, és ráadásul nem is tetszik neked?
No... röviden csak ezekkel volt bajom...
Remélem érted, mert már az elején untam egy picit.