Koravén Karaván Creative Commons License 2003.02.17 0 0 428
1956 arcai – Hontváry Miklós
Egy misszionárius magyar polgár
Magyar Nemzet Online 2003. február 10. 14:25

1925. december 5-én született, az elemi iskoláit Albertfalván végezte, a középiskolai tanulmányait a budai ciszterci rendi Szent Imre főgimnáziumban fejezte be. A Bolyai János Honvéd Műszaki Akadémián évfolyam első lett, de a második világháború közbeszólt és az akadémiát nyugatra vezényelték. A háború végén hazaszökött Dániából.

A Műegyetemen tanult tovább, közben részt vett a nem kommunista ifjúsági mozgalmakban, a kirúgástól tartva 1947-től már segédmunkásként, majd grafikusként dolgozott tovább. Hontváry Miklós szavai szerint ő aktív módon merült le a társadalomba. Barlay Szabolcs lelkész szellemi irányításával, többedmagával megszervezte a főváros XI. kerületében a fiatalok vallásos, erkölcsi nevelését, oktatását, felkészítve őket a várható, szovjet befolyásoltságú kemény diktatúrára.

Hontváry Miklós szociológiát tanított és megismertette tanítványaival a különböző társadalmi rendszerek sajátosságait, így például a kommunizmus, a nácizmus, a fasizmus, a keresztény szocializmus természetét. Korom Mihály mint az ÁVH országos parancsnoka személyesen hallgatta ki 1956-ban a letartóztatott „misszionáriust”, és csodálkozásának adott hangot: hogyan tudott ez a szervezet ilyen hosszú ideig titokban maradni, ugyanakkor mintegy 2300 embert „megfertőzni”. [...]

A teljes cikk itt