Soká Creative Commons License 2003.02.16 0 0 798
Nos, csak egyharmad részben G2, de talán nem leszek túl off.
Felraktam három képet a tárra, illetve ezek különböző összehasonlító változatait. Egy helyen, egy időben, ugyanazon épületrészlet, elég unalmas módon, de annyiban mégis érdekes lehet, hogy Canon 1Ds/SigmaSD9/CanonG2 fényképezőgépekkel készültek. Na, most a G2-nek ez nyilván rangon aluli társaság:-), de azért gondoltam érdekelhet bennünket mire számítsunk, ha - ne adj' Isten- valami gyógyíthatatlan baj éri kedves gépünket.
A körülményekről annyit el kell mondanom, hogy a képek kb. 35-ös nagylátószöggel készültek, az 1Ds és a Sigma is saját márkájú nem fix fókuszos obikkal (a Sigma pl. egy 20-40-sel, amit persze szorozni kell 1,7x) a G2 pedig (az egyszerűség kedvéért:-) a sajátjával. Minden kép sima program automatika üzemmódban, AF-szal, alacsony ISO értéknél, automatikus fehéregyensúllyal készült.
A nagy Canon eleve JPG-ben (tehát olvasható az EXIF-je, de az órája rosszul járt!), a Sigma RAW-TIFF(40Mb!)-JPG-ben, a G2 RAW-JPG-ben készült. Aki nem akar letölteni kb.8 megát annak a három képet követően még felraktam néhány kisebb méretű "magyarázó" képet is. Az elsőn kis felbontásban együtt látható mindhárom kép(hisztogrammal), markánsan elkülönülő színvilággal, a másodikon ugyanaz, de már úgy, hogy igyekeztem a három képet ugyanarra a feltételezett ideális színvilágra hangolni, a harmadikon és a negyediken a felbontásból eredő különbségek láthatók a képrészleteken (sarok és közép).

Ha valaki megnézi, szeretném ha a konklúzióit elsősorban a látott képekre korlátozná, hiszen egyetlen kép alapján dőreség lenne magát a gépet minősíteni. Most, éppen ebben a pillanatban ilyen képek születtek, lehet, hogy más körülmények között ez más lett volna.
Annyit azért elmondok
... de nem, nem akarok senkit befolyásolni. Annyit még, hogy az exponálás után tíz perccel már a kezemben tartott fotókkal vethettem össze a valóságot, amire ritkán van alkalma az embernek.
Képek itt