NagyTrapp Creative Commons License 2003.02.15 0 0 59
Sziget helyett tüntetés:
Az Irak ellen tervezett háború elutasítására, a béke megőrzése mellett világszerte tömegtüntetéseket rendeznek szombaton, több mint félezer nagyvárosban. A legnagyobb demonstrációra Rómában került sor, ahol hárommillióan vettek részt a háborúellenes tiltakozó akción. A londoni Hyde Parkban összegyűlt egymillió tüntetőre nem volt elegendő 4500 rendőr sem. A világszerte zajló tüntetések Görögország kivételével incidensek nélkül folytak le, ott a rendőrök könnygázt vetettek be a demonstrálók ellen. Szombaton világszerte a legtöbbet Bush elmeállapotára és az olaj vérré válására utaltak.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
Nyomtatható változat a támogatásával
h i r d e t é s
Hirdetés

Rómában a szervezők szerint hárommillió ember vett részt szombaton az iraki háborút ellenző tüntetésen. A hatóságok az előző napon maguk is előre jelezték, hogy legalább háromszázezer tüntető gyűlik majd össze az Örök Városban, számításukat szombat délutánra már 650 ezerre módosították. A szervezők körülbelül egymillió résztvevőre számítottak, de becsléseik szerint a végén három millióra nőtt a számuk.

Hárommillióan Róma utcáin

Már hajnali öt órakor befutottak az első különjáratok a Termini pályaudvarra. Több ezer távolsági busz is az Örök Városba szállított tüntetőket. A hatóságok mindent megtettek a megmozdulás biztonságos lebonyolításáért: kétezer rendőrt, csendőrt és pénzügyőrt vezényeltek az utcára. A főleg pacifista zászlókat lengető tömeg több mint négyszázötven különböző társadalmi szervezet felhívására vonult az utcákra. Egész családok vesznek részt gyermekeikkel a látványos eseményen, amelynek keretében egy összesen kétszázötven négyzetméteres, ötven méter hosszú pacifista zászlót is visznek.

Csaknem a menet élén haladt az iraki ellenzékiek csoportja, amely "Le a háborúval, le Szaddámmal!" feliratú transzparenst vitt. A Capitolium ad otthon a fővárosi önkormányzatnak, a baloldali főpolgármester, Valter Weltroni maga is a háborúellenes álláspont híve. A Capitolium előtti térről lehetett látni a feliratot, amelyben az önkormányzat köszönti a tüntetőket.

London: tüntetés az amerikai követség előtt

Az első nem hivatalos becslések 750 ezer és 1 millió közé tették azoknak a tüntetőknek a számát, akik szombat délután indultak el minden idők legnagyobb nagy-britanniai béketüntetésére, amelyet az iraki katonai beavatkozás elleni tiltakozásul hívtak össze a londoni Hyde Parkba. A város két pontjáról indult tömeg a Piccadillyn folyt egybe, és onnan haladt lassan a cél felé. Órákkal a Hyde Park-i rendezvény hivatalos kezdete után is még hat kilométer hosszú, sűrű embersor tartott a tüntetés helyszíne felé. Az egymilliós tömeg káoszt okozott a nagyvárosban, a kivezényelt mintegy 4500 rendőr sem volt elegendő a rendzavarások, a közlekedési dugók megakadályozására.

Charles Kennedy, a londoni alsóház harmadik legnagyobb erejét adó liberális demokraták vezére a Hyde Park-i megmozduláson mondott beszédében azt mondta: Bush amerikai elnöknek és Blair brit kormányfőnek "erre a tömegre már hallgatnia kell". Kennedy kijelentette: a parlamentben hónapok óta kérdéseket tesz fel (Irakkal kapcsolatban) a miniszterelnöknek, de nem válaszokat kap, "csak zavaros, rémisztő valamit", aminek semmi meggyőző ereje nincs.

Könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Athénban

Athénban a rendőrség az amerikai nagykövetség épülete közelében összecsapott tüntetőkkel, és könnygázt vetett be ellenük. A békésen tüntetők több ezres tömegéről levált anarchisták egy több száz fős csoportja benzines gyújtópalackokkal, kövekkel dobálta meg a rendőröket. A csuklyát, bukósisakot viselő anarchisták a belvárosban betörték több tucat üzlet kirakatát, és gyújtópalackot dobtak egy görög napilap irodájába. A rendőrség négy fiatalembert őrizetbe vett. Az ország északi részén fekvő Szalonikiben a rendőrök szintén összecsaptak az amerikai konzulátus előtt tüntető anarchistákkal.

A franciák 80 százaléka nemet mond a háborúra

Több tízezer résztvevő indult útnak szombat délután a dél-párizsi gyülekezőhelyről a Bastille térre tartó békedemonstrációban. Az iraki háború elleni tömegtüntetést 80 szervezet közösen kezdeményezte. A francia közvélemény közel nyolcvan százaléka támogatja Párizs hivatalos álláspontját, amely háború nélkül akarja elérni Irak lefegyverzését. A felvonulást az 1991-es öbölháború francia veteránjai és a Bush-kormányzat Irak elleni hadjáratát elutasító amerikai állampolgárok csoportja nyitotta meg. Mögöttük vitték a demonstráció közös jelszavát hirdető, úttest szélességű transzparenst, amelynek felirata: Nemet mondunk az iraki háborúra! Igazságot, békét, demokráciát a Közel-Keleten és az egész világon! Másfél órával a menet indulása előtt a dél-párizsi Denfer-Rochereau téren még mindig ezrek és ezrek várakoznak, hogy a Latin negyeden át vezető útvonalon csatalakozhassanak a Bastille térre tartó tiltakozó menethez.

Spanyolországban délután hat óra körül kezdődtek a legnagyobb háborúellenes megmozdulások. A délelőtt folyamán már lezajlott tüntetéseken többmillióan vettek részt. A malagai tüntetésen - ahol a tiltakozók számát 30-50 ezer körülire tették - a transzparenseken többek között: "Bush gyilkos", "Aznarnak meg kell tanulnia, hogy Spanyolország nem eladó", "Ne ontsanak több vért olajért" "Nemet a háborúra" jelszavak voltak olvashatóak. Madridban este kilenc órakkor az Oscar-díjra jelölt Perdo Almodóvar és Leonor Watling (Beszélj hozzá) olvasnak fel háborúellenes nyilatkozatot, majd a jelenlévők bombatámadást imitálnak.

Spanyolországi tudósítónk beszámolóját itt olvashatja.

Moszkvától Bagdadig

Oroszország-szerte több városban, de kis csoportokban kezdődtek a szombati háborúellenes tüntetések. Mintegy 300 ember gyűlt össze Moszkvában a külügyminisztérium épülete előtt, hogy onnét az amerikai követség elé vonuljanak. A tüntetők egyik transzparensén az volt olvasható Vlagyimir Putyin elnökre utalva: "Légy határozottabb Amerikával szemben!".

Thaiföldön összesen mintegy 12 ezer ember vesz részt Amerika-ellenes tüntetéseken. Bangkokban körülbelül kétezer ember tüntetett az amerikai és a brit nagykövetség előtt.

Ausztráliában és Új-Zélandon összesen több tízezer ember gyűlt össze különböző városokban háborúellenes demonstrációra.

Újságírók becslése szerint Bagdadban több kilométernyi nyúlt a békedemonstrációra összegyűlt tömeg. Hivatalos adatok szerint mintegy egymilliónyian vannak a tüntetők a város két pontján.

A szlovákokat nem érdekli a háború

Szombaton Pozsony központi terén alig ezer ember vett részt az iraki háború elleni béketüntetésen. A mi nevünkben senki ne kezdjen háborúzni - hirdették az egyébként békés szlovák tüntetők, akik között anarchista és bőrfejű csoportok is felvonultak és közben a szlovák miniszterelnököt, Mikulás Dzurindát Adolf Hitlerhez hasonlító jelszavakat skandáltak. A szónokok - köztük a Szlovákia NATO-csatlakozását ellenző és a csatlakozás kérdésében ügydöntő népszavazás kiírásáért aláírásokat gyűjtő polgári csoport vezetői és egy katolikus pap - arra szólították fel az embereket, hogy csatlakozzanak a pápa és a keresztény egyház háborút elutasító álláspontjához. Az eseményen felolvasták a Dzurinda kormányfőhöz címzett levelet, melyben gyalázatosnak nevezték a szlovák kormány és a parlament "háborús párti magatartását" , majd felszólították a miniszterelnököt: ne küldjön katonákat az Irak ellen készülő támadásba és ne sodorja háborúba Szlovákiát.

Varsóban amerikai zászlókat égettek

Lengyelországban szombaton több városban voltak tüntetések, felvonulások egy Irak ellen indítandó háború elleni tiltakozásul. Varsóban az óvárosi Vár téren kezdődött a tüntetés, ahonnan a menet - mintegy két és fél ezer ember - az amerikai nagykövetség elé indult. A felvonulók hangoztatták, hogy a tervezett iraki intervenció gazdasági és gyarmati háború, amely "az olajról szól". Elítélték Szaddám Huszein iraki elnök diktatúráját is, de hangsúlyozták, hogy ez az iraki nép belügye. Az amerikai nagykövetség előtt elhangzott beszédekben a szónokok felszólították az Egyesült Államokat, hogy békés úton, ne bombázással akarja megoldani az iraki problémát, mert a háború ártatlan emberek százezreinek életébe fog kerülni. Emlékeztettek arra, hogy az ENSZ-embargó már így is egymilliónál több iraki ember életét követelte. A tüntetés végén a résztvevők elégettek egy amerikai zászlót.