spiroslyra Creative Commons License 2003.02.13 0 0 111
Petyus Mester!

Megprobalok kerdeseidre felelni, elnezest ha majd kicsit hosszabbbra sikeredik. Ha valamit elfelejtenek, kerlek bocsasd meg, es emlekeztess, terj ra vissza.

PETYUS válasz erre | adatok | e-mail 2003-02-12 15:55:31 (110)


Ez jo hir, Kedves Petyus,- marmint a web-hely meglete - persze te mint furge, energikus , racionalisan gondolkodo fiatalember, ha jol sejtem, egy jozanul belathato idon belul megmutathato munkara gondolsz, mig en kicsit lassu-oregesseggel az eletembol elorelathatolag hatralevo husz evet szeretnem egy ilyen munka letrehozasara szanni. Valoban nagy munka, es meg nem latom tisztan, hogy lehetne megvalositani. En hiszek abban, hogy ehhez valamifele osszefogas szukseges, ahol mindenki ereje, ideje, kepessege szerint segithetne. Az igazan nagy munka talan nem is az anyagok megirasa, bar tagadhatatlanul nehez, hanem egy ilyen "csapat", barati, szakmai kor okos osszefogasa, eletre keltese, eletben tartasa. Csak mellekesen megjegyezve, a nagy egyeni teljesitmenyek mogott az ozene temaban, minddig ott van egy igen eros hattermunka, amirol a bevezetok olvastan barki meggyozodhet. Nem pusztan tiszteletkor, amikor a szerzok megkoszonik kollegaik segitseget, tanacsait, kritikait. Igy a magam szereny mukedvelo kutato modjan, nem lehetek elegge halas megjegyzeseidert.


Valoban, az osforrasok megjelolese mindennek az alapja.Es ezen belul a legfontosabb Arisztoxenos. Rovidesen befejezem muvenek "olvasoprobajat", ezt az altalad joggal, elismerem, ektelen szoveg ertelmezesi kiserletet, elo, es ezert ohatatlanul pontatlan olvasatot. A hatralevo nehany tetel es alkalmazas pelda utan, javaslom, hogy mint legfontosabb os-os forrast, ot vegyuk elore. En osszeszedem a szamtalan helyrol es 'utkeresztezodesrol' a ravonatkozo jegyzeteket, amit aztan atfesulve, aramvonalassa teve, ekezetekkel ellatva, szep magyarsaggal kozze tehetnenk, megkerve a szakmabelieket, hivatasosokat, hogy lektoraljak. Eztan majd, belatva igazadat, megprobalom a "piszkozatokat" az iroasztal fiokban tartani, es mar csak a folyamatosan gordulo, osszefuggo szovegeket ideirni, ha lehet egymastol nem messze esoen. Az ekezetekkel azonban meg egy ideig gondom lesz, mert a konyvtar vezetese nem engedi meg kivulrol behozott betutipus telepiteset, a problema megkerulesere pedig sajnos nincs elegendo 'gyakorlati' ismeretem. Ez persze nem kifogas, mert meg kell tanulni a szamitogeppel , a klaviaturaval banni. Lehet, hogy Te vagy Kazi tudna valami egyszeru megoldast javasolni? Hasonlo a gond az ogorog szovegekkel is, Kazi elkuldte ugyan nekem a programot, de itt nem engedtek meg a telepiteset.


Igen, errol mar beszelgettunk erintolegesen Muzsaval, konyvtarosok, kutatok tapasztalatait, velemenyet kenne errol megtudni, hogy mi az elfogadott gyakorlat, hol vannak a buktatok, mit szabad es mit nem. A tanulmanyokbol latom: koszo levelek a kiadoknak, akik engedelyeztek a kutatoknak bizonyos szovegek kozleset. Ha nem tevedek, a szerzoi jog, a kutato munkaknal azt irja elo, hogy ot oldalnyi folyamatos szoveg publikalhato engedely nelkul. Persze errol pontosabban kell tajekozodni. A szerencsenk az, hogy az okori szovegek, talan mert a papyrus nem volt konnyen beszerezheto es sokba kerult, valamint, hogy a tanitas es az ismeretek atadasa elobeszed utjan tortent, fel labbal meg a szobeli kulturaban allva, ritkan jegyeztek le szovegeket, es ha megtettek, akkor ez tobbnyire tomorem tortent. Nem lehetett konnyu a tekercsekkel banni. Mig a hagyomany, a gyakorlott es eleven emlekezet vonzobb lehetett, mint egymasba folyo sorokat silabizalni.(EKEZETEKNELKULIEGYBEFOLYOIRAS:)Ha majd bosszantani akarlak, igy irok majd neked,zsortolodo Petyus Mester! Egy szo mint szaz, az ogorog forras szovegek 'karcsuak'. A mai magyarazatok vegtelenek.


Nagyon jo gondolat! Ezekhez a forrasokhoz elvezet A Perseus Projekt, valamint a Stoa. De az egyszeru, 'gyalogos' google is jo vezeto, kulonosen a kepkeresoje, hangszerek, abrazolasok, keziratok fenykepeit lehet vele megtalalni, neha igazi "gyongyszemeket" az informacio aradatban. Egy ilyen "omlesztett" mindennapok hordaleka listat mar elkuldtem Muzsanak, ahol minden, meg ha periferikusan is ogorog temat erinto cim, ahol eddig jartunk megvan, ebbol joreszt kiszurhetok a mukodo, szamunkra hasznos pontok. En ebben Muzsa zenei konyvtaros baratnejara, Vali segitsegere gondoltam, aki elvallalta a bibliografiank kezeleset.


1)Mint fentebb mar emlitettem, Aristoxenos Elementa Harmonika-jat, naponta egy-egy bekezdessel, mondjuk igy: ez egyfajta "beolvasas". Ez hamarosan kikerekedik. Ebben a formaban hangos gondolkodas, hummoges a sorok lattan, megjegyzesekkel, tehat semmikepp sem kesz forma, megmunkalasra var.
2)Ritook zeeneesztetikajabol kulonbozo reszletek.
Ez megvan magyarol, a legjobb rendelkezesre allo szoveggyujtemeny, gorog es magyar szoveggel, boseges jegyzetkkel, igazan kivallo munka.
3)Psarudakes professzor egyetemi jegyzeteinek 'ertelmezo' magyaritasa, tanulhato, tanithato formaba ontese, ez sem erett meg, dolgozni kell vele. Harom fo vonal: Arisztoxenosz, Zenenetortenet,Zenei iras, utobbi meg csak tervezet.
4)Siamakis munkaibol idezetek,jegyzetek, zenei fogalmakrol. Ezen muvek:Kleoneides, Alypius.
5)Szabo Arpad matematika tortenetebol a zenei fejezet a Platonban. Ez folyamatban van. Jelen szakaszban a masodik nekifutas. Az elsonel meg csak az ujgorogre forditott szoveg allt rendelkezesre, ezt most, hogy sikerult megtalalni a magyar szoveget, pontositjuk.
6)Michailides enciklopediajabol szocikkek.
7)Lykouras zenematematikajabol reszletek.
8)Georgiades muve a gorog ritmusrol, most indult a ritmus rovatban.
9)West altalanos osszefoglalo munkaja az ogorog zenerol, ez folyamatban,ahol a hangszerekrol szol, az atmegy a Lyra, a hangszer rovatba.A szoveg fo sodra az altalanos okorog zene rovatban.
10)Muzsaval karololtve Wagner Jozsef.
11)Pallas zenei szocikkek, ezeket, mint latod,kello kritikaval kell kezelni. Mindazonaltal szugseget ezem osszegyujteni a lexikon szocikkeket. Muzsa es konyvtaros baratnei, ha jol emlekszem, mar meg is kezdek a kulonbozo lexikonokbol,enciklopediakbol az ogorog zenei szocikkek osszeboronalasat.
Tervbe veve:
Szabolcsi Bence,
Fallus Robert (ozenet erinto fejezetek)

Esetleg van-e olyan, amely hiánytalan magyarsággal, ékezetes szövegben van meg?>

Sajnos nekem nincs meg semmi file-ban, mivel nincs sajat gepem. Ritook, Szabo, Szabolcsi,Fallus,Wagner olvashatok magyarul.Ezen kivul rendelkezesemre all sok szakmunka, ezek angol, nemet, francia nyelvu konyvek.


Szegyellem, de meg magamtol nem tudom kezelni a gepet, hogy digitalizaljak kepeket. Neha, ha nagy a szukseg, barati segitseggel kuldok Muzsanak dokumentumokat. De nem tudom nagyon terhelni, szivesseget kerve az ismerosoket. Letezik termeszetesen, az utcankban is kis alagsori vallalkozas, ahol fizettseg elleneben elvallanak ilyen munkat, valoszinuleg, mig megtanulom, es sikerul sajat gepppel dolgoznom, a "bermunkaba" adas a megoldas. Kepek gyujteset, fenymasolt formaban,fenykep kataloguskent mar megkezdtem, eleg nagy anyagot sikerult igy mar osszeszedni. Itt egy nagyon hasznos es fontos forrasra szeretnem felhivni a figyelmeteket! A CVA (Corpus Vasorium Anticvorium) , mely minden komoly nemzeti konyvtarban, egyetemen megtalalhato, a vilag valamennyi muzeumanak vazarajzait kozlo katalogus. Mivel a hangszerekrol a legtobb informacot a vazarajzok adjak, felbecsulhetetlen erteku dokumentumforras. Ez korulbelul tiz meter hosszu dossziefolyam, amibol kivalogattam, fenymasoltam, a zenei kepeket.Ezt, ha alkalom adodik ra, szeretnem skanerral is megismetelni. Az atheni egyetem archeologiai konyvtaraban ebben segitsegemre lennenek, csak bele kene tanulni a scanerezesbe. Igy rendelkezesunkre allna egy hatalmas kepanyag. A konyvtarban sok konyv is ily modon hozzaferheto. Ami nagy szerencse, mert hivatalbol mas konyvtarak nagyon megszoritjak, a szerzoi jog miatt az anyaggyujtest masolat formaban. Ezen korlatok, itt meg kicsit rugalmasabbak, egy kutato a Zenepalota konyvtaraban egy konyv egyarmadat fenykepezheti, mashol, a Nemet intezetben csupan ot oldalt engedelyeznek. A kepeket igen korekt, archeologiai szempontu szoveg kiseri, (hivatkozasok, konyvek, labjegyzetek).

[előzmény : (109) PETYUS, 2003.02.12 15:39]

PETYUS válasz erre 2003-02-12 15:39:21 (109)


Bar veszelyes a "rovidre zart" peldalozas, de ebben a temaban az okori gyakorlat nem nagyon terhetett el a maitol. Egy nemzetkozi meghivasnak eleget teve lattam, hogy egy unnepelyes alkalomra mikent "rendeltek" kiserot, negy nyelven kifogastalanul tarsalgo,fantasztikus teremtest, eki nem jott zavarba miniszterekkel, koltokkel tarsalogva, de ha hegymaszasra kerult a sor, ahhoz is ertett. A fogadas es vacsora vegeztevel a diszvendeget sportosan vezetve, hallatlan biztonsaggal hazavitte, megfigyeltem, eppencsak megnedvesitette az ajkat a pezsgovel, nem ivott egy kortyot sem, a parkolobol visszanezve meg lattam, egy lelegzetelallito csokot, amitol az itokatol mar kicsit kotyagos diszvendeg egeszen elszedult. :)


Az itt idezett konyvek mind megvannak a konyvespolcomon. Antikvariumokban talaltam meg joreszt, de figyelemmel kiserem az utobbi tizenot evben amit kiadnak, es megveszem. Persze van olyan konyvritkasag is, amit sorrol-sorra kezzel masolok.


Vedd ugy, hogy hangosan olvasok, egyebkent nem vicc, a masolas, idekopogas lehet, haszontalannak tunik, de ez a fajta lassitas, az okori tanulmanyokban meg hasznos is lehet. Az olvasott anyag idovel leulepedhet, megerhet. Okori szovegeket, az mondjak, nem szabad, nem lehet gyorsan olvasni. Mikor az archivalasra kerul a sor, tematikus jegyzetkartyak kepeben, kinyomtatva , sorba teve a egymashoz illo szoveghelyeket, kivagva, kartotekra ragasztva, kijavitva az eluteseket, potolva az ekezeteket, ez affele szorgos, de igen gyumolcsozo apromunka. Lehet, hogy pillanatnyilag kaotikusnak latszik, de a vegeredmeny, mint remelem, egy igen paraktikus, gyorsan atporgetheto archivum lesz, ahol a keresett informacio konnyen, frissiben, pontosan megtalhato. Persze jogos a kerdes, mert idegesitem ilyen haszontalannak latszo szorozessel a jambor idetevedot? Igazad van, valoban ez nem eppen tisztesseges magatartas, maniankkal artatlan embereket zaklatni. Azert remenykedem, hogy mindez nem szall el a szelben haszontalanul. Onzo egy kicsit termeszetesen, hogy megtalalva ezt a helyet, mindent idepakolok, igerem, mihely sikerul kialakitanom egy sajat "munkahelyet" a mindennapok forgacsait tavol tartom toletek. Valamit azert megtapasztaltam, neha vannak akik idehallgatnak, es nem minden esetben rosszallo a velemenyuk ezen kiserletrol. Ujra csak azt mondom, remelem beletanulunk, addig is, turelmet kerek, bar az se lepne meg, nem tartanam indokolatlannak, ha egyszer csak egy "topik Mester" kiebrudal innen, megelegelve az ozene zuhatagot. :) Addig is en mindenkepp nyertesen kerulok ki a bulibol, mert a kezi vezerlesu archivumomat gazdagitom, meglehet rovasotokra. Persze ezt a munkat nem all szandekomban elrejteni, es minden komoly erdelkodonek a rendelkezesere bocsatom.


Ez bozony, ismet csak megerositem, nagy hiany, de egyben elony is, barmily furcsan hangzik, mert igy tavol tarthato az "illetektelen", elhamarkodott hasznalat, elriaszt a feluletes idezestol, nem lehet, szerencsenkre konnyeden lekoppintani, ezzel a potencialis illetektelen felhasznalokat ovjuk a hibainktol. Masreszt a szerzoi jogra hivatkozokat is megnyugtathatjuk, artalmatlan, nem rosszindulatu, pozitiv toltesu gondolatkiserletrol van itt szo, nem pedig a szovegek jogtalan elcsaklizasarol. Ahol valami nem vilagos, szukseg torvenyt bont alapon, tekintsuk alkalomnak a disputara.



A fentiek szellemeben inkabb kicsit onironikusan fogalmazva azt mondanam, hogy az Arisztoxenosz szovegek az en "ferditeseim". Szeretettel folhiva mindenki figyelmet, hogy elenorizzek, kezeljek ovatosan, a legnagyobb , es ezaltal a leghasznosabb ketkedessel. Erre az "udvariatlannak", tiszteletlennek tuno magatartasra egyebkent az okortudomanyt tanitok gyakran felhivjak tanitvanyaik figyelmet. Ha igaz a szobeszed, angolszasz orszagokban dijazott versenyeket tuznek ki hibakeresesre, filologiai szovegekben. Ez affele sport,es egy diak is megcsipheti a szent szornyeteg Westet, ha pontatlansagon eri.! :) Hibazni nem bun, csak kijavitasanak elmulasztasa.


Meg kell kerdeni errol valami szakertot. Ugy tudom, hogy van egy idohatar, vagy talan a szerzoi, kiadoi jog orokoseinek nem meglete lehet a szabad publikalas feltetele. Sajnos kiadoi kerdesekben nem latok tisztan. De mindenkepp jo volna megtudni mi a helyzet.



Muzsa szerint a Pallas kiado vallalkozasa, a bibliografia rovatban utanna nezek a konyvkiadas datumanak, ha emlekezetem nem csal kilencszazas evek, szazadfordulos.


Igen, es orommel hallottam, hogy nagy szellemi frissesegnek orvend. Lattam vele keszult interjukat az interneten at a Vigiliaban es mashol.(Ott van valahol a linkgyujtemenyunkben, de a Google is odavezet). Akademikus korokbol, akik ismerik, megigertek, hogy segitenek folvenni vele a kapcsolatot. Igazan szerencsesek lennenk, ha ez sikerulne, mert pillanatnyilag o az egyetlen igazan a temaban otthonos magyar tudos, hatalmas tapasztalattal, ismerettel. A masik, akit jo volna megtalalni, Papp Janos, a syrinxrol olvastam irasat szinten a halon, ugy tudom az Akademian tanit, legutobb lattam egy igen nepszeru akusztika konyvet. Menet kozben, ha ilyen nevekre, konyvekre, publikaciokra bukkanok, rakerdezek, hatha valahol megvan a fenypostaja, eletrajza, telefonja, cime. Szeretnem ha elkeszulne egy ilyen jegyzek is, magyar es kulfoldi tudosokrol, hogy alkalomadtam megkereshessuk oket.

Azt hiszem, sikerult legalabb szamba venni kerdeseidet, melyeket megegyszer es oszinten koszonok. Kerlek, ha lehet folytassuk ez a fonalat folveve a beszelgetest. Ennyit tudtam most hirtelen fejbol, kapasbol valaszolni. A kovetkezokben kiegeszitem, pontositom.

Tiszteletem:
Szpirosz

Előzmény: PETYUS (110)