Roke Junior Creative Commons License 2003.02.08 0 0 108
Nem lehet pénzkérdés

Medgyessy Péter miszterelnök köszönetet mondott mindazoknak, akik megyénkben közreműködtek abban, hogy elmúlt három kritikus napban nem maradt senki ellátatlan.

Medgyessy Péter és három minisztere vett részt pénteken a védelmi bizottság ülésén

A védelmi bizottság ülésén Gazda László, a megyei közgyűlés elnöke az elmúlt napok eseményeiről tájékoztatta a kormány tagjait. Ebből megtudhatták, hogy például a megyében tizenegy melegedőt rendeztek be, melyekben 180 hazautazni nem tudó ember ellátásról gondoskodtak, akárcsak az utakon 350 járműben veszteglő 700 utasról. A tűzoltók 290 esetben hajtottak végre műszaki mentést. Egyúttal megköszönte a belügyminiszter gyors intézkedését, amikor azt kérte a védelmi bizottság, hogy vezessenek be részleges határzárat és kamionstopot. Az utak járhatóvá tételében ez az intézkedés sokat segített. Az együttműködő szervezetek mellett a honvédség és határőrség igen hathatós segítséget nyújtottak a legkritikusabb időszakban.

Lamperth Mónika belügyminiszter, a Kormányzati Koordinációs Bizottság elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a részleges határzárra vonatkozó intézkedését a határátkelőkön kilenc percen belül bevezették. Kérdésre válaszolva közölte: ha egy települési önkormányzat ilyen helyzetekre elkülönített kerete elfogyna, a megyei keretből (120 millió forint) kérhet támogatást, amennyiben a megyei is kiapadna, azt a központi költségvetés vis maior alapjából egészítik ki.

Az élet védelme nem lehet pénzkérdés

A pénteki védelmi bizottsági ülésen részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök, Lamperth Mónika belügy-, Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Medgyessy Péter hangsúlyozta: az élet- és vagyonvédelem nem lehet pénzkérdés, s egyben köszönetet mondott – hozzátéve, hogy a felsorolás nem teljes – a mentőknek, orvosoknak, ápolóknak, katasztrófavédelmi szakembereknek, a Volán, a MÁV dolgozónak, hogy a legkritikusabb időszakban sem maradt ellátatlan település, nem maradt magára senki. Az országban még 67 településen hatvanezer ember van a hó fogságában, a megyében már csak három kistelepülés. De ők sem maradtak magukra. Mivel kétszer annyi hó esett, mint általában szokott, a pénteken reggeli kormányülésen foglalkoztak az ár- és belvízvédelemmel is, megvizsgáltak az időjárás függvényében várható minden variációt. Igen fontosnak tartják, hogy az új Vásárhelyi-terv (mely már elkészült) megvalósítása minél hamarabb elkezdődjön, ezért azt a jövő pénteki kormányülésen tűzik napirendre.

Gazda László, a megyei közgyűlés és védelmi bizottság elnöke arra kérte a kormányt, hogy a védművek karbantartása és fejlesztése érdekében nyújtsanak segítséget Szabolcs-Szatmár-Beregnek. Medgyessy Péter ígéretet tett arra, hogy a közhasznú foglalkoztatás támogatására megtalálják a lehetőséget. Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere arra kérte a kormányfőt, hogy az idő rövidsége miatt mielőbb döntsenek ebben a kérdésben.

- Györke László -