oszibá Creative Commons License 2003.02.05 0 0 5
Szocpol, vagyis a lakásépítési kedvezmény

2002. decemberében történt néhány változás a gyermek után igényelhető lakásépítési támogatással, közismertebb nevén szocpollal kapcsolatban.
Következzen egy rövid összefoglaló arról, hogy jelen pillanatban mik a legfontosabb iránymutatók; ki, mikor, milyen helyzetben kérheti a kedvezményt.
Elsődleges tudnivaló, hogy a lakásépítési kedvezmény csak az ún. méltányolható lakásigény esetén jár. Eszerint az igénylőnek nem lehet lakás a tulajdonában, és külön jogszabály határozza meg, hogy mekkora szobaszám és mekkora érték esetén járhat a támogatás. Ez a kedvezmény csak új lakás vásárlásához vagy építéséhez kérhető, ennek mértéke egy gyerek esetén 500 ezer, két gyerek esetén 1,1 millió, 3 gyereknél 2,7 millió, 4 gyereknél 3,2 millió forint, minden további eltartott után még 200 ezer forint jár. A változások közé tartozik, hogy december óta megelőlegezett szocpolt is kérhetnek azok a gyermektelen párok, akik hat éven belül két gyermeket, illetve azok az egygyermekes házaspárok, akik három éven belül még egy gyermeket vállalnak. A gyermekek örökbefogadás útján is bekerülhetnek a családba. Ha a vállalt gyermek(ek) mégsem jön(nek) világra, a kölcsön rendes építési hitellé válik, amelyet kamattal és kezelési költséggel növelt értéken kell visszafizetni az államnak. Nem k! ell visszafizetni a megelőlegezett támogatást, ha valamelyik szülő halála vagy 67 százalékos rokkantsága miatt nem születik meg a gyermek, vagy ha a 26. hét után halva születik.
Amennyiben lakással már rendelkező pár kíván támogatást igényelni, úgy a meglévő ingatlant el kell adni, s annak teljes árát az igényelt támogatási formákkal kiegészítve az új lakás vételárára, illetve építési költségére kell fordítania.
Igényelhető úgynevezett fél szocpol is lakások bővítéséhez, illetve legalább kétgyermekes családoknál használt lakás vásárlásához, ha az legalább egy szobával nagyobb a korábbinál. Ennek összege egy gyermekeseknél 250 ezer, kétgyermekeseknél 750, három gyereket nevelőknek 1 millió 250 ezer, négygyermekeseknek pedig 1 millió 350 ezer forint lehet.
A személyre szabott részletek ügyében érdemes a bankoknál és az önkormányzatoknál is érdeklődni, egyes kerületeknél létezik ugyanis még ezeken felül úgynevezett helyi támogatás is. Ez lehet kamatmentes kölcsön, vagy vissza nem térítendő támogatás, melynek formája és mértéke is változó.
http://www.egyperces.hu