oncogito
2003.02.05
|
|
0 0
127
|
Kedves pasa!
Igen örülök, hogy számodra mindez nem nagy probléma. Ha te sem szűkited le a szeretendő "embertársak" körét, ennek még itt a Fórumon is igen nagy haszna van, sőt hiányt pótol.
Azért én mégis úgy érzem, kissé egyoldaluan hozol véleményt.
Ugyanis mindenki kategorizál egy bizonyos fokig. Persze nem mindenki olyan látványos fogalmakkal él, mint pogány, hittestvér, gazdag, szegény, vagy valamiféle etnikai vagy vallási közösség. Van aki sokszor nem is teljesen tudatosan, de a közvetlen környezetében›vele szemben kialakult kontaktus alapján. Sokszor még a legelvetemültebb tömeggyilkossal is elvben megértőbbek, mint a közvetlen vitapartnerrel. Ilyenkor miért nem ugrik be pl. a hegyi beszéd? Hogy válaszoljak is a saját kérdésemre, talán azért nem, mert mésem olyan egyszerü sem a felebarát, sem a szeretet fogalma. Nem könnyü szeretni, de sokszor még fair-nek lenni sem azzal, aki árott nekünk. Még akkor sem ha közvetlen hozzátartozó, vagy hittestvér. De szerintem legalább ennyire probléma az, hogy akivel szemben nem kötelez semmi, meddig lehet elmenni ennek a konkretizálásában.
Ha mégis létezik valamiféle talán nem is akart érdem szerinti kategoria, szerintem vagy felül kellene vizsgálni az eddigieket, vagy elfogadni hogy nem mindenki felebarát. Mert hogy vallani hogy mindenki az, de közben hadakozni vele - ezt már láttuk a multban, a történelemben hogy mit is jelent.
oncogito
|
Előzmény: pasa_ (124)
|
|