Hello,
Témával kapcsolatban kérdezősködtem én is egy kicsit, olajos szakemberektől.
ezt kérdeztem tőlük: "Mivel a hajtóművek olajának teljesítményszintje nem olyan egyértelmű mint a motorolajoké -legalábbis számomra- , ezért a kérdésem a következő:
Az előírt api gl-4-es teljesítményszintű olaj helyett használhatok-e api gl-5-öst?
Kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb lesz-e a sebváltó működésére a magasabb teljesítményszint?"
1.válasz mol-os mérnök:
"Az API GL-4 valóban alacsonyabb teljesítményszint, mit a GL-5, ennek ellenére nagyon gyakori előírás kifejezetten nagy teljesítményű, korszerű járművek váltóiban (pl.: BMW, Ford, Lancia, Mistsubishi, Nissan, Opel, VW típusok). Ez alapvetően tervezési kérdés. Az API GL-5 a legtöbb esetben használható, a GL-4 helyett.A gyakorlatban nem lesz érezhető különbség a két típusú olaj alkalmazása között."
2. válasz omv-s mérnök:
"Az API GL-4-es szint speciális esetektől eltekintve elég a kézi kapcsolású sebességváltóhoz. Széria gyártású gépkocsiknál nincsen szükség a GL-5-ös teljesítmény szintre. Egy adott márkán belül a GL-5-ös olaj alapvetően az adalék mennyiségében tér el a GL-4-es szinttől. A hipoid fogazású kerekeknél, ami szinte csak a hátsó differenciálművekben található, lép fel olyan nagy igénybevétel, ami szükségessé teszi a nagyobb adaléktartalmat.
A mai korszerű olajoknál általában megengedett, hogy a sebességváltókba is, ahová egyébként nem kellene ez a minőség, GL-5 szintű olaj kerüljön. A korábban alkalmazott GL-5 olajok adaléka esetleg megtámadhatta a váltó (szinkronszerkezet) színesfém alkatrészeit, korróziót okozhatott. A mai olajoknál már olyan az adalékösszetétel, hogy nem léphet fel korrózió. Az OMV olajok vonatkozásában biztosan állíthatom, hogy a GL-5-ös olajat bele lehet tölteni a kézi kapcsolású váltóba."
3. válasz quaker state-es ember:
"A hajtómű olajok esetében is gyakorlatilag a magasabb minősítésű kenőanyag mindig betölthető az alacsonyabb minőségigény esetén ( GL-4 helyett GL-5), fordítva nem ajánlott. Ilyen esetben teljesítmény növekedést lehet érzékelni, a zajszint is csökken a kisebb súrlódás következtében.
A csereperiódus változatlan marad, mert az csak részben függ a teljesítrmény szinttől, inkább szerkezet-föggő tényező."