fokabb Creative Commons License 2003.02.02 0 0 81
Szia! Sem jogász, sem bankár nem vagyok, de fél éve vettem fel hitelt az FHB-től és a tapasztalataim alapján megpróbálok néhány kérdésre válaszolni:

Jogilag normális megfogalmazás-e az a szöveg, hogy: "Amennyiben a hitelt nyújtó bank nem adja meg az igényelt X millió forint hitelt, úgy az Eladó köteles visszafizetni a vételárrészletet és a foglalót is!" Nos? ügyvédek, jogászok vannak itt?
Nekem hasonló megfogalmazás szerepelt a szerződésemben, de - ha jól tudom - a foglaló visszafizetésére törvényileg nem kötelezheted az eladót. Abban az esetben, ha jó fej, működik ez a megfogalmazás. Ez történt nálunk is, viszont tudtommal bevállt szokás belevenni a szerződésbe azt is, hogy ha az eladó dönt úgy, hogy mégsem te vagy a kiválasztott, akkor kötelezheted a foglaló kétszeresének megfizetésére.

A vételár 40%át le kell pengetnem az adásvételi szerződés megkötésekor! A bankban azt mondta az ügyintéző hogy vigyem az átutalási bizonylatot és azzal igazolom az önrészem (mivel ugye az elbírálásra már az eladó számláján lesz, ami egy otp-s zárolt számla) Ez így rendben? Bízhatok az információt adó nőben?

Nem tudom melyik banknál próbálkozol, de az FHB-nál ez volt a metódus, így - gondolom -korrekt volt az ügyintéző. A bank ugynis csak utolsó kifizetőként vállalja az utalást, tehát mielőtt utalnának, meg kell győződniük arról, hogy valóban kifizetted a lakás önrészét.

Még nem láttam a szerződés tervezetet, de gondolom a vételár részletek ütemezését csak akkor fogadjam el, ha biztos, hogy addigra megkapom a banktól a hitelt? (már amennyire biztos lehet benne)

Az FHB addig nem indította el a hitelbírálatot, ameddig mindkét fél részéről aláírt adásvételi szerződést nem kapott a kezébe. Abban pedig rögzítenetek kell a fizetési feltételeket.Ez bizony kőkeményen bizalmi állapot. Ha tudsz, keresd meg a banknál a legkompetensebb ügyintézőt, aki feltehetően átlátja a bírálat működési mechanizmusát, és minden bizonnyal nem a te ügyed az első, amit intéz. Egy doboz bombonért nagy százalékos biztonsággal meg szokták mondani, hogy mire számíthatsz.

Előzmény: dpman (80)