marioo Creative Commons License 2003.01.31 0 0 311
Kicsit magyarosabban:)))

2003 január 31. HVG

Konkurens légitársaságot vásárol az olcsó utakat kínáló Ryanair

A rendkívül olcsó jegyeiről elhíresült ír légitársaság, a Ryanair bejelentette, hogy 23,9 millió euróért megvásárolja a holland KLM tulajdonában lévő, a repülőjegyeket ugyancsak diszkontáron kínáló Buzz légitársaságot. A Ryanair tovább gyarapítja légijáratait, és szóba került, hogy a magyarországi sármelléki repülőteret is felveszik európai bázisaik közé.

A CNN információi szerint a Ryanair április 1-ével fejezi be a rivális Buzz légitársaság felvásárlását, így az európai légitársaságok piaca tovább konszolidálódhat. Michael O'Leay, az ír cég vezetője közleményében úgy vélekedett, hogy "a Ryanair folyamatosan szorította ki a konkurens diszkont légitársaságokat az európai piacról, így épp ideje volt, hogy ez a terjeszkedés egy cégfelvásárlásba torkolljon". A Ryanair terveiben az szerepel, hogy a Buzz idén 4 millió utast szállítson a tavalyi 2 millió után, majd a felvásárolt cég 2004-ben nyereséget is termeljen.

A Ryanair legnagyobb konkurense az EasyJet; míg ez a két légitársaság folyamatosan tudja növelni járatai számát, a nagy, hagyományos cégek - mint a British Airways vagy a Lufthansa - csökkenteni kénytelenek járataik számát, és alkalmazottaik létszámát. A Ryanair kedden Londonban tett bejelentése szerint a stockholmi Skavsta repülőteret is felveszik a bázis kikötők sorába, és nemrégen szóba került, hogy a sármelléki repteret is bevennék bázisaik közé.

A német Lufthansa, látva az olcsó jegyek iránti hatalmas keresletet, nemrég elindította saját diszkont-légitársaságát, a Germanwings-et. Január végén az új német légitársaság és írországi vetélytársa, a Ryanair árháborút indított a német utasok megnyerése érdekében. A német cég január 29-én 1 fontért - alig több mint 350 forintért - kínált egy jegyet a Köln-London Stansted járatra. Válaszképpen a Ryanair 50 pennyért adta a jegyeket a Frankfurt és London közötti útvonalra.

Előzmény: Heading370 (310)