Törölt nick Creative Commons License 2003.01.31 0 0 4
Arányok és irányok
Olvasom, hogy hat év fegyházra ítéltek egy férfit, aki fiatalabb társával kirabolta annak munkahelyét.

A biztonsági őrt megölték és kétszáz millióval távoztak. Eszembe jut erről Székely Zoltán volt kisgazda politikus, akit vesztegetésért ugyanennyi szabadságvesztésre büntettek, meg a Tasnádi-féle ítélet is, ő négy és fél évet kapott.

Ha külön–külön gondol végig az ember egy–egy esetet, nem is lenne különösebb kifogása, hiszen a korrupció elleni harc megköveteli az igazságszolgáltatástól a példás szigort. Ám ha összehasonlítjuk a rablógyilkossággal, vagy éppen a sorozatos erőszakos cselekedetekkel, a maffiamódszerekkel elkövetett bűntettekkel, akkor már nem is olyan biztos, hogy elfogadhatóak ezek az arányok.

És sajnos ugyanígy áll a helyzet a politikai ügyekkel is. A legfrissebb esemény főszereplője egy 19 éves egyetemista fiú volt, aki a nyáron a kapolcsi Művészetek Völgyében lehazaárulózta a miniszterelnököt. Civilruhás rendőrök rendzavarás miatt feljelentették, az ügyészség vádat emelt ellene, s bíróság két héttel ezelőtt elmarasztalta. Nem is a büntetés mértéke az ügy lényege, hanem az, hogy a bekiabálást hivatalból üldözendőnek minősítve indult eljárás Loppert Dávid ellen. Lehet, hogy sokan nem emlékeznek arra az esetre, amikor Lengyel László politológus kijelentette, hogy az Antall-kormány minden tagja korrupt, valamennyi miniszternek magvan a maga ára. A Legfelsőbb Bíróság felmentette, mondván: az elhangzott hazugság – mert ez volt – csak véleménynyilvánítás volt.

Emlékezhetünk ennél jóval frissebb – a Loppert ellen emelt vád mintájára – rendzavarásra, hiszen alig múlt el hét az előző négy évben, hogy a miniszterelnököt ne hasonlították volna Hitlerhez, Sztálinhoz, Mussolinihez, Szálasihoz, de a maradandó emlékek közé sorolhatók Szanyi Tibor interneten közzétett mondatai, amelyekben Orbán Viktort mocskos csalónak és tolvajnak nevezte. Akkor nem indult hivatalból eljárás. Az is csak magánvélemény volt, aminek hangoztatása a demokráciában természetes.

- Balogh József -