Zézé Creative Commons License 2003.01.28 0 0 60
A külföldi beruházók hazai jelenlétét erôteljesen korlátozó módosításokat vezetett be a kormány a vízumkiadás új rendjét szabályozó rendeletében. A rendelet — jelenlegi formájában és értelmezésében — gyakorlatilag lehetetlenné teszi például azt, hogy magyarországi kisvállalkozók üzleti tevékenységet folytassanak Romániában.

A hétfôtôl életbe lépett rendelettel a hivatalos tájékoztatás szerint Románia az Európai Unió elvárásainak kíván megfelelni, igyekszik elejét venni annak, hogy az illegális bevándorlók Románián keresztül jussanak be az EU tagállamaiba.

A tavalyi év végén elfogadott sürgôsségi kormányrendelet szigorú és több pontjában önkényesen értelmezésre lehetôséget adó feltételekhez köti a tartós — kilencven napra szóló — vízum megadását azoknak a külföldi beruházóknak az esetében, akik Románia területén szeretnének gazdasági tevékenységet folytatni.

A gazdasági tevékenységet folytatni kívánó külföldi állampolgároknak a tartós vízum megszerzéséhez a kormány ellenôrzése alatt álló külföldi beruházók ügynökségétôl (ARIS) kell igazolást beszerezniük arról, hogy tevékenységük a román nemzetgazdaság számára hasznos, és megfelel a hazai gazdaság fejlesztési stratégiájának. Az igazoláshoz rendkívül részletes, mindenre kiterjedô üzleti tervet kell benyújtani. A kérelmezônek igazolnia kell, hogy legkevesebb 100 ezer euróval rendelkezik az üzleti tevékenységhez. A feltételek között szerepel például, hogy a külföldi beruházó csak vadonatúj berendezéseket hozhat be az országba, hazai nyersanyagokat kell felhasználnia, és hazai beszállítókat kell igénybe vennie. Az ARIS dönti el, hogy a szóban forgó üzleti tevékenység nem sérti-e Románia nemzetbiztonsági érdekeit, a közrendet, a közerkölcsöket, és nem ártalmas-e az egészségre. Külföldi állampolgár csak ugyanolyan vagy ahhoz hasonló üzleti tevékenységbe kezdhet Romániában, mint amilyet saját országában folytat. Az ezt igazoló hivatalos dokumentumokról hitelesített román nyelvű fordításokat kell benyújtani.

A rendelet végrehajtásáról készített utasításában az ARIS emlékeztetett arra, hogy Románia néhány ország — az EU tagállamai, valamint az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Svájc — állampolgárainak esetében eltekint attól, hogy a Romániában folytatott üzleti tevékenységhez tartós vízumot kérelmezzenek. A mentességet élvezô országok állampolgáraira így a korlátozó intézkedések nem vonatkoznak.

Romániában jelenleg több mint 3 ezer magyarországi tôkével létrehozott vegyes vállalat, vállalkozás működik. Ezek közül egy százalékot sem ér el azoknak a vállalkozásoknak az aránya, ahol a magyarországi tôkebefektetés nagysága meghaladja a 100 ezer eurót.

A mentességet élvezô országok listáját néhány nappal a rendelet életbe lépése elôtt hozták nyilvánosságra. Az ARIS illetékesei elmondták, hogy a lista nem végleges, arra még néhány ország felkerülhet, de hogy pontosan mely országok lesznek ezek, arról még nem született döntés.

A romániai vízumrendszer szigorítása csak akkor érinti a magyarországi vállalkozókat, ha romániai gazdasági tevékenységhez tartós vízumot akarnak kérni — jelentette ki tegnap Kerekes Gábor, az RMDSZ gazdasági kérdésekkel foglalkozó ügyvezetô alelnöke.

Kerekes Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia és Magyarország között vízummentességi megállapodás van érvényben, amelynek alapján a magyar állampolgárok harminc napig vízum nélkül tartózkodhatnak Romániában.

— Semmilyen elôírás nem akadályozza meg a magyar állampolgárokat abban, hogy a vízummentes idôszak leteltével kilépjenek Románia területérôl, majd oda visszatérve további harminc napig vízum nélkül folytassák tevékenységüket — hangsúlyozta.

Az RMDSZ ügyvezetô alelnöke kitért arra is, hogy a hatályos hazai törvények értelmében egy romániai cég alapításakor sem a cégbíróságon, sem a kereskedelmi kamaránál nem írják elô kötelezettségként a külföldi befektetô számára a tartós vízumot.