Cirfandlia Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14321
csak lusta voltam utánanézni:
A must édességét mustmérővel mérik. A nálunk is használt klosterneuburgi mustmérőt Babo a Balling-féle szaccharométer módosításával készítette. Ugyanis számítás szerint a 20 Bg.-os mustban 3% az oldott nem-cukor és 17% a cukor, tehát ilyen arány szerint dolgozta át a mérő skáláját. A mérő nem ad teljesen pontos cukorfokot, különösen nagy a hiba a gyenge és sűrű mustoknál. Németországban az Oechsle-mérőt használják, ez a valóságos fajsúlyt adja; pl. 67 Oeo =1,067 fajsúly.

A klosterneuburgi fok cukorsúlyszázalék és 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-térfogatszázalékát adja. Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortérfogatszázalékát, 8-cal osztva a leendő bor alkohol-térfogatszázalékát adja. A must fokolását még nem erjedő, tiszta, szűrt musttal, 15 Co-on kell végezni.

DE hallottam vmi francia mértékegységről ami kevesebb a mi mértékegységünknél, mert megrökönyödéssel vették a mi 20 körüli eredményeinket. Náluk 12-15 az átlag. Tom, nézz körül bordóban mit mennyit mérnek!
Na ez tényleg érdekelne!

Előzmény: BZoltan (14320)