BZoltan Creative Commons License 2003.01.27 0 0 14317
Az 1971-tol hatalyos nemet bortorveny a kulonleges minosegi borok kategorijaban (Qualitätswein mit Prädikat) ami a az asztali bor (deutscher tafelwein) es a minsoegi bor(qualitätswein bestimmter anbaugebiet) alsobb osztalyozasok felett foglalkozik a borok minosegi szabalyozasaval.
A korlatozas legalapvetott elvei, hogy a bor nem tartalmazhat hozzaadott cukrot, valamint a szolonek bizonyos teruletekrol kell hogy szarmazzon valamint meghatarozott helyen kell hogy palackozva legyen.
nembeszleve arrol, hogy ez a QmP kategorianak le kell fednia a DTW es a QbA megkoteseit is.

A QmP-n belul van a tovabbi hat kategoria (kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, eiswein, trockenbeerenauslese) amiket a cukortartalom alapjan hataroztak meg.
Termeszetsen nagyobb cukortartalom erettebb gyumolcsbol szarmazhat ami kesebbi szuretet is jelenthet.. viszont trivialis,hogy ez csak egy teruleten igaz. Hiszen, hlehet, hogy X cukortartalomeleresehez november vegeig kell varni, mashol viszont olyan idojaras van, hogy ezt a szintet mar oktober elejen hozza a szolo.

Szoval a cukor a kulcs, de a besorolas egyben utal a bor jellegere is, hiszen nagy vonalakban valoban a szuret eltolodasat is jelenti a kategoraia.

Ezert erezem egy kicsit becsaposnak a balatonkornyeki borokra a nemet kategorizalast hasznalni, ugyanis mast jelent a cukortartalom a balatoni regioban mint a Rajna folyo partjan es korantsem vagyok meggyozodve, hogy a magyarorszagontermelt bor megfelel a nemet minosegbiztosito torvenyeknek... vagy legalabbis nem feltetlenul.

E zkabe olyan mintha ausztraliaban piacra hoznanak cukor fok alapjan "3, 5 vagy 6 puttonyos" edesborokat :)

z

Előzmény: nohab (14314)