LeifEriksson Creative Commons License 2003.01.25 0 0 200
Ha budapesti vagy, akkor elég egyszerű a dolog, nem kell plébániákra járkálni.

A Magyar Országos Levéltárban ugyanis megvan minden fellelhető 1895 előtti egyházi anyakönyv mikrofilmen (akkor vezették be ugyanis az állami anyakönyvezést). Ez a mormonoknak köszönhető, valamikor a hatvanas években nem kis munkával filmre vették az összes egyházi anyakönyvet, cserébe egy pld-t kapott a magyar levéltár is.

Természetesen nem csak a nemesi családok vannak meg tehát, hanem minden fellelt anyakönyv. Hangsúlyozom, felllelt, tehát gyakran nem teljes, hiányos, szakadozott (persze nem az originál, de ez a filmen is látszik).
Én teljesen amatőrként, minden előképzettség és metodikai ismeret nélkül fogtam bele, beiratkoztam a levéltárba (ugyanúgy be kell, mint egy könyvtárba, illetve nem ugyanúgy, mert kicsit részletesebb, úgynevezett kutatási kérelmet kell beadni. nem olyan hivatalos ám, mint amilyennek látszik... :-)
Szóval így fogtam neki, eleinte nem nagyon találtam a dolgokat, de hamar bele lehet jönni. Alapból onnan kell kiindulni, hogy települések szerint vannak meg a filmek, persze csak a mai Magyaro. területéről. Arra azért számíts, hogy helyenként igencsak olvashatatlan a papok kézírása, meg űrlap-szerű beosztás sem volt mindig, néha csak úgy folyamatosan van írva, ott aztán emberes feladat kibogozni. De amint rákaptam az ízére, eléggé belejöttem, a végén már simán olvasgattam a borzalmas kézírásokat, lazán tudtam a szükséges pár latin kifejezést.... :-))

Ja, és mindez a levéltár Bécsi úti részlegében van, egy vadiúj épületben. HOgy hányas szám, azt pontosan nem tudom, de egy volt szovjet laktanya épületegyüttese mellett, a 18-as busszal kell jó messzire kimenni, majdnem a városhatárnál van.
Én azt tapasztaltam, hogy a levéltárosok tök segítőkészek, általában a többi kutató is inkább lelkes amatőr....

Aztán persze ahogy egyre mélyebbre ástam magam, kezdtem élvezni a búvárkodást, végül jártam a Várban, a központi levéltári épületben is, mert az egyik szépapámról megtudtam hogy parlamenti képviselő volt 1881-ben, úgyhogy átnézegettem az akkori parlamenti iratokat is.... marhára élveztem...

na ennyit rólam, ha van kedved, vágj bele, megéri!

Én magam plébánián csak egyszer jártam, odaát Burgenlandban, mert volt a családnak egy ottani ága is, a helyi pap, egy fiatal ürge, szintén segítőkész volt.

Ami a levéltári részt illeti, vannak itt a topicon profi levéltárosok is, ők szakszerűbben is el tudják magyarázni mindezt...

üdv, Leif

Előzmény: matematikus (199)