uke Creative Commons License 2003.01.24 0 0 topiknyitó
Bocs, ha már van erről topic, nem láttam.

Pert vesztett az államtitkár az Ezüsthajóval szemben

HavariaPress
2003. január 23., csütörtök 15:58

Jogerősen is pert vesztett Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az Ezüsthajóval szemben A bíróság döntésének megfelelően a politikusnak fizetett hirdetésekben kell bocsánatot kérnie a Kft.-től

Az előző kormány idején több állami megrendelést is elnyerő vállalkozás vezetője személyiség jog megsértése miatt perelte be a politikust. Tóth András, aki akkor az MSZP parlamenti képviselője volt, 2001. áprilisában azt állította, hogy az Ezüsthajó Kft. által a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megrendelésére készített Bánk Bán című filmnek két költségvetése van - egy nyilvánosságra hozott 766, és egy eltitkolt 610 millió forintos. A képviselő szerint a különbözetet másra akarták költeni, és ez elhangzott több televízió-műsorban, illetve leközölte két napilap is.

Az ezután indított perben első fokon az Ezüsthajó nyert. A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben tavaly júliusban véget ért első fokú eljárás végén kimondta, hogy az alperes állításai megalapozatlanok voltak, és sértették a felperes jó hírnevét. Tóth András fellebbezése után a Fővárosi Bíróság mai döntésével helyben hagyta az első fokú ítéletet. Eszerint a képviselőnek 15 napon belül fizetett hirdetésben bocsánatkérést kell közzétennie azokban a médiumokban, melyekben valótlannak bizonyult állítása elhangzott. Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs.