Őssárkány ügyben és sem tudok igazán többet, sőt, Kramerről sem tudtam, hogy nagy szaktekintély, bár a nevével soxor találkoztam.
Ne legyen kétésged afelől, hogy nem csak az amatörök mossák össze a sumer kort a babilóniaival, ez esetben ugyanis csak ie. 4000-ig számítanák a sumer kort, ahogyan irtad. De sok helyen az olvasható, hogy a sumer kor ie. 5000-től isz-ig tartott, amit 3 részre osztanak. Ebből a második az ún. babilóniai kor. Val'szeg a sumer alatt Mezopotámiát értik ez esetben.
Babilóniában nem kavarnak, hanem egyszerűen a hóditó Agade-i dinasztia értelemszerűen a saját főistenét tette a pantheon középpontjába, viszont problémák esetén ott vannak a régi istenek, akiket segítségül lehetett hívni. (rafkós propaganda volt, az biztos)
Olvastam egy olyan verziót is, hogy Marduk tulajdonképpen megegyezik Nimroddal, és élő személy volt, aki kijelentette, hogy nincsenek istenek, hanem őt kell követni, mert ő maga, az ember az isten.
A sinto szerintem nem sámánizmus. Igaz, hogy úgy tartja, mindenben szellemek vannak, legyen az kő, fa, tűz, akármi....de vannak sinto sámánok is? (mélységeiben nem ismerem)
"mint ahogy minden ősi vallás a samanizmuson alapszik" - erre azért nem esküdnék. Mi a helyzet az egyiptomiakkal?
A sámánisztikus elképzeléseiddel a sumerokról nem értek egyet, nem látok erre semmi megalapozott bízonyítékot. Rz inkább olyan wicca-s eltérítés, nem? :)