Satanas666 Creative Commons License 2003.01.20 0 0 224
Üdv Akyra és RobUr!

A KUR-Tiamat-Leviathan-Tüphon sárkány - ősanya dolgot már én is végigkövettem, a probléma csak az, hogy nem tudjuk ellenőrizni, tényleg azt jelenti e a szó, aminek állítják. A Sitchin-féle műnek a hiányossága pont a nyelvészeti vonalon a legfeltűnőbb - sajnos. Mivel sumerul nem tudok, kételkedek a nyelvi megfeleltetést illetően, a nyelvi megfeleltetések ráadásul olyan dolgok, amibe bármit bele lehet magyarázni. (mellékesen: a Kramer-re való hivatkozást már én is láttam több helyen, de ki ő? Ha valaki majd arra hivatkozik, hogy "lásd: Sitchin 125." akkor azt is elfogadjátok? )

Akyra: ezzel a sumer-gilgames-sámános dologgal egy komoly gondom van: a Sumer-nak nevezett periódusról szinte semmit sem tudnak ma, ugyanis ez az Ur-Uruk városállamok virágzását jelenti, tulajdonképpen ez az ún. sumer kor. A többit, ami utánna jött (Agadei dinasztia, hettiták, asszírok) tulajdonképpen tévesen hívják sumer kornak, ide a mezopotámiai birodalmak kora lenne a megfelelőbb, a babilóniai birodalom ugyanis már nem sumer birodalom, mégis ezen a néven fut sok helyen. A gilgamesh is már poszt-sumer kori eredetű.

A szellemhit még mindig nem bizonyíték, hiszen sokan ezzel magyarázták a magyarok finnugor eredetét is, mégis megkérdőjeleződőtt e teória több ponton.

A bonn vallásról nem sokat tudok, érdekelne, mi az összefüggés...

RoBur: "Reinkarnacio meg samanizmus, deli felteke, annyi eltero magyarazata van, amennyit akarsz. " - pontosan. ezért is tűnik inkább belemagyarázásnak, mint magyarázatnak.