téka Creative Commons License 2003.01.17 0 0 619
Sziasztok!
A következő gond miatt kérnék tanácsot:
Házunkban a fűtést/melegvizet egy Wolf cirko/tároló adja, (konyhában vannak felszerelve). Több mint 1 éve jól működik, egyetlen szépséghibától eltekintve: a fűtési keringtető szivattyú (Grundfos, 85W-os) túlságosan rezonál, így a keletkező búgó hang zavaróan hangosabb, mint a - már felmelegedés után 100%-ról visszaszabályozó, moduláló - égőfej. A rezonancia beüzemelés óta megvan.
Jó egy hónapja volt a Wolf szervizes nálunk az évi átvizsgáláson, akinek említettem a problémát. Megnézte, meghallgatta, tényleg hangos. Azt mondta, áramlástechnikai oka lehet, a szivattyú teljesítményéhez képest túl nagy a fojtás a fűtési rendszerben. A radiátorok légtelenítve vannak, nyomás 1.5-2 bar.
11 radiátorunk van, elosztóval, párhuzamosan, termofejek még nincsenek feltéve, minden szelep teljesen nyitva. Azt is mondta, hogy ha a tetőtér radiátorai is működnek majd - még nincsenek felszerelve - akkor remélhetőleg lecsendesedik. Említette, hogy az újabb szivattyúkon már háromállású teljesítmény kapcsoló van, egy ilyen szivattyú is lehet, megoldaná a gondot.
Mellesleg úgy emlékszem, akkor is van rezonancia, amikor melegvizet csinál, akkor pedig a fűtököri fojtás nem okozhatja a zajt.
A dolog már csak azért is bosszantó, mert apósoméknál a több mint 20 éves FÉG cirkó szivattyúja teljesen hangtalanul, rezonanciamentesen működik, ezt mindig megcsodálom, ha ott járunk. A Wolfot pedig azért választottuk, mert ez állítólag a jobb minőségű készülékek közé tartozik.
Tudna valaki valami ötletet adni, hogy lehetne lecsendesíteni a szivattyút?

Köszönettel: téka