AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.16 0 0 6
"Meg kell ismételni az Országos Cigány Önkormányzat választását


2003-01-16 16:33 MTI



A fideszes Farkas Flórián vezette Lungo Drom több beadványban is megóvta a botrányba fulladó elektori gyűlés eredményét
(21 hozzászólás)




nyomtatható verzió cikk továbbküldése hozzászólás nagyobb betű


A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki határozatával megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak az Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatát és elrendelte a választás megismételtetését.

A bíróság megállapította: a választásra jogosult 4.592 elektorból az OCÖ tagjait megválasztó elektori gyűlésen a szavazáskor 1.347-en vettek részt, ezért az elektorok gyűlése határozatképtelen volt. A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az elektori gyűlés akkor határozatképes, ha azon legalább a megválasztott elektorok fele részt vesz. A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a gyűlésen az elektorok legalább felének a szavazáskor is részt kell vennie, ezért határozatképtelenség miatt az Országos Cigány Önkormányzat választását meg kell ismételni.

A bíróság azután döntött így, hogy a Lungo Drom összesen öt beadvánnyal fordult a Legfelsőbb Bírósághoz a múlt szombati országos cigány elektori gyűléssel kapcsolatban.

A kedden benyújtott négy esetben az elektori gyűlés idején és helyszínén az Országos Választási Bizottság által meghozott határozatokat, míg szerdán - szintén a fellebbezési határidő lejárta előtt kevéssel - a szavazás végeredményét óvták meg.

A január 12-dike, vasárnap hajnaláig tartó, botrányos jelenetektől sem mentes elektori gyűlésen az újonnan felálló Országos Cigány Önkormányzat 53 mandátumából 52-őt a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, miután egy kivétellel csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra.

A budapesti gyűlésen - amelynek helyszínén mintegy 2700 elektor regisztráltatta magát - 1347-en járultak az urnákhoz szombaton késő éjszaka. A Lungo Drom választási koalíció nem vett részt a szavazásban: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet, mert az Országos Választási Bizottság megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke szerint "sorozatos jogsértések, csalások történtek szombaton, amelyek példátlanok a magyar jogállamban". Mint közölte: tudomásuk szerint többen mandátum nélkül vettek részt a tanácskozás munkájában, és - mint mondta - azokat, akik a Demokratikus Roma Koalíció fehér sáljában vagy szegfűvel érkeztek a bejárathoz, vizsgálat nélkül engedték a terembe.

Megemlítette, hogy a rendezők nem kértek személyi igazolványt az elektoroktól beléptetéskor, nem úgy, mint négy és nyolc évvel korábban. Az LD elnöke közölte, ha beadványaik Magyarországon elutasításra találnak, nemzetközi fórumokhoz fordulnak. "

(Forrás: Korridor)